Verpleegkundigen schilderen de covid-emoties van zich af

Heftige emoties maakten ze mee, de verpleegkundigen van de Operatiekamers en Dagbehandeling in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven (NB) toen ze tijdens de Covid-19-periode tijdelijk werden ingezet op andere plekken in het ziekenhuis waar ze écht nodig waren. En die heftige emoties zijn terug te zien in de schilderijen die ze samen maakten na de hectische coronatijd als een vorm van groepstherapie. Elk schilderij vertelt het verhaal van de verpleegkundigen die van dichtbij de Covidcrisis in het ziekenhuis hebben meegemaakt. Deze en volgende maand zijn hun werken te bezichtigen in DomusDela in Eindhoven.

Om de grote toestroom van zieke patiënten door Covid op te vangen, werden ze van de ene op de andere dag ingezet op andere plekken binnen het ziekenhuis. Noodgedwongen werkten ze zo een lange tijd in andere functies en op andere afdelingen waar ze continu geconfronteerd werden met heftige situaties en omstandigheden. Werken buiten je comfortzone én onder hoge druk vergden een groot aanpassingsvermogen en veel extra energie. Daarnaast beïnvloedde de pandemie ook hun privéleven. Het was daardoor moeilijk rust en afleiding te vinden in hun dagelijkse leven.

De emoties spelen nog steeds heel sterk

Inmiddels zijn ze weer terug en op hun eigen afdeling aan het werk. Maar de emoties van deze hectische tijd spelen bij velen nog heel sterk. Ook de onzekerheid over wat er wellicht nog komen gaat, knaagt aan ze.
Om het zorgpersoneel een luisterend oor te bieden om deze moeilijke en intensieve periode te verwerken, heeft een werkgroep binnen de Operatiekamers en Dagbehandeling, een periode van ‘aandacht voor elkaar’ gestart. Alle zorgmedewerkers van de operatiekamers en dagbehandelingen konden in een groepssessie met een gespreksleider over hun ervaringen praten. En samen maakten zij een schilderij om uiting te geven aan wat Covid met hen heeft gedaan.

“We moesten familie afscheid laten nemen van patiënten met de gedachte dat het misschien wel voorgoed zou zijn.”

Debbie Aertsen werkte veertien jaar als operatieassistente toen vorig voorjaar de operatiekamers dichtgingen en alle beschikbare handen nodig waren om coronapatiënten te verplegen. Zij ging als verpleegkundige aan de slag op de Intensive Care. In het Eindhovens Dagblad vertelt ze: “Zeker de eerste fase was heel heftig. We werkten in een beschermend pak en met een masker, waardoor we onherkenbaar waren. We moesten familie afscheid laten nemen van de patiënten, met de gedachte dat het misschien wel voorgoed zou zijn. Het was fijn om in een kleine groep mijn ervaringen en herinneringen te delen. Er kwamen gebeurtenissen naar boven die ik alweer was vergeten.”
Debbie beschilderde een doek met in het midden een helder licht, omgeven door een woeste rode cirkel. In het midden een warrig bolletje garen. Debbie: “Dat was ooit een klosje, netjes opgerold. Maar het werd een chaos. Zo heb ik die periode beleefd. Uiteindelijk was er dat licht aan het einde van de tunnel.”

“Nu was het maandenlang steeds maar áán staan.”

Chaos kwam ook tot uiting in het verhalen schilderij van operatieassistente Hennie Mulder en assistent-anesthesie Fred de Jong. “Chaos in de betekenis van onvoorspelbaarheid”, vertelt Hennie. Fred vult aan: ”Niet de organisatie. Die liep als een trein.”
Hennie werkte al eerder in spanning in Afghanistan. Daar verzorgde ze patiënten met trauma’s. “Nu was het maandenlang steeds maar áán staan. Als ik thuis was, hield ik de appgroep in de gaten, steeds waren er oproepen om weer een dienst over te nemen.”

“Steun van de buitenwereld raakt je wel”

De onderlinge steun die ze in de groepssessies hebben ervaren, zijn belangrijk voor ze geweest, vertellen ze. Evenals de steun die ze van de buitenwereld kregen. Ondernemers uit Veldhoven kwamen allerlei spullen brengen en op de gevel van het hoofdgebouw van ASML was een gigantisch rood hart aangebracht. “Dat raakt je wel, als je dat ziet als je ’s avonds naar huis gaat.”

Kunstexpositie bij DOMUSDELA

De schilderijen die het zorgpersoneel van MMC hebben gemaakt, zijn tot en met 15 oktober te zien in De Knoop van DOMUSDELA. De Máxima MC Kunstexpositie is opgedeeld in twee delen. De eerste 12 schilderijen zijn te bezichtigen tot en met 30 september. De overige 11 schilderijen worden tentoongesteld van 1 oktober tot en met 15 oktober. Door aandacht te geven aan de prachtige schilderijen, wordt ook aandacht gegeven aan de ervaringen en emoties van het personeel. Máxima Medisch Centrum hoopt met deze expositie verder te bouwen aan rust en stabiliteit.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten