Een fietsbibliotheek voor volwassenen
Vandaag, op de eerste dag van de Vlaamse Week van de Mobiliteit, werd de Genkse Fietsbibliotheek voor volwassenen feestelijk geopend. Volwassenen kunnen er, voor woon-werkverkeer, een fiets huren. Deze fietsbibliotheek wordt uitgebaat door fietspunt Portavida. Fietspunt Portavida is een initiatief van De Springplank vzw, een organisatie die werk en ondersteuning op maat biedt aan mensen die moeilijk een job vinden op de gewone arbeidsmarkt.​
Duurzame mobiliteit

Karel Kriekemans, schepen van Mobiliteit: “Stad Genk zet al enkele jaren stevig in op duurzame mobiliteit, met tal van initiatieven. We willen nog meer Genkenaren op de fiets. De Fietsbibliotheek voor volwassenen is voor ons een bijzonder waardevol initiatief, om meerdere redenen. We reiken Genkenaren een helpende hand om makkelijk op hun werk te geraken, en dit met fietsen die geassembleerd werden in Limburg, door medewerkers van De Springplank vzw. De fietsbibliotheek wordt ook door hen uitgebaat. Een project om trots op te zijn.”

Maatwerk

Bert Melaer, directeur ad interim De Springplank vzw: “De Springplank vzw is een maatwerkbedrijf: onze kerntaak bestaat erin werk en ondersteuning op maat te bieden aan mensen die moeilijk een job vinden op de gewone arbeidsmarkt. Op die manier vinden zij een zinvolle dagbesteding, financiële zekerheid én arbeidsvreugde. Dankzij deze werkervaring en verbreding van hun competenties vinden ze vaak na enkele jaren via een doorstroomtraject (terug) een gewone job. We zijn op diverse domeinen actief. Naast kringloopactiviteiten van Okazi, upcycling met Flagbag en recycling met Creazi, baten we ook verschillende fietspunten uit, waaronder het fietspunt Portavida. Hier helpen we iedereen graag terug veilig op weg met kleine fietsherstellingen. Onze ploeg van het Fietspunt Portavida zal ook de bibliotheekfietsen uitlenen en onderhouden. Deze fietsen werden trouwens gebouwd in ons fietsatelier Velovisie in Hasselt. Daar worden niet alleen fietsen voor bedrijven en fietsfabrikanten geassembleerd, Velovisie onderhoudt ook onze vloot van huurfietsen van Fietsparadijs Limburg.”

Hulp voor en achter de schermen

Ria Grondelaers, schepen bevoegd voor Sociaal Welzijn: “Bij de Fietsbibliotheek voor volwassenen leen je voor een klein bedrag per maand een fiets of e-fiets, zodat je altijd makkelijk op je werk geraakt. Zo ben je niet afhankelijk van anderen én ervaar je de vrijheid die een fiets je geeft. Een jaar lang geniet de gebruiker van dit voordeeltarief. Dat geeft hen de kans om gelijktijdig te sparen voor een eigen fiets. Sinds juni zijn er al 15 fietsen ontleend. Een teken dus dat we met dit initatief heel wat mensen vooruit helpen, ook achter de schermen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten