Fotoproject: “het moet gaan ‘klikken’ tussen bewoners”

Woonwijk De Koolhof in het Noord-Brabantse Deurne telt 4.400 inwoners waarvan ongeveer 17 procent met een migratieachtergrond. Er leven veel verschillende culturen, zowel westerse als niet-westerse. De wijk heeft geen buurthuis of een andere centrale plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. De wijkwerkers merken dat het moeilijk is de bewoners met elkaar in contact te brengen, met elkaar te verbinden. Het verbeteren van de sociale cohesie in de wijk is dan ook een belangrijk doel. Het middel daarvoor is een bijzonder fotoproject ‘De Koolhof klikt’. De mensen moeten achter hun voordeur tevoorschijn komen om foto’s te maken. Van elkaar, van hun wijk.  Het moet gaan ‘klikken’ tussen de bewoners.

Het idee komt van wijkwerker Margriet Eickes. Zij benaderde fotografe Marije Zuidweg, die een dergelijk fotoproject elders had gezien. Samen met docente Anita Maassen werkten zij het idee uit. De gemeente subsidieert het en enkele fondsen dragen bij aan de kosten.

Het fotoproject is gericht op alle bewoners van De Koolhof, van jong tot oud, en is voor iedereen gratis. De organisatoren richten zich ook tot de allochtone bewoners. Volwassenen die de taal niet machtig zijn, mogen hun kind meenemen om te tolken. De website meldt: “Is de taal wat moeilijk, schakel je kinderen in of laat ze meedoen, ook dat komt goed!”
De titel van het project ‘De Koolhof klikt’ is bewust gekozen, omdat men ermee wil bereiken dat het beter gaat klikken tussen de bewoners door middel van fotografie, de kliks van de camera.

De foto’s moeten een verhaal vertellen, het verhaal achter de mens

De bedoeling is dat de bewoners foto’s gaan maken in en van hun wijk. Gewoon met hun eigen telefoon of met een compact-camera die ze van de organisatie kunnen lenen. Foto’s van bijvoorbeeld hun eigen huis, hun favoriete plek in de wijk, hun hobby en dergelijke. Fotografe Marije Zuidweg vindt dat het zeker niet gaat om technisch perfecte plaatjes, maar dat de foto’s een verhaal vertellen. Het verhaal achter de mens in ‘De Koolhof.’

Op deze manier hopen de organisatoren dat meer mensen elkaar leren kennen en begrip krijgen voor elkaar. Verbinding maken, fijne contacten krijgen, gezien en gehoord worden, met respect voor elkaar. Want, stelt de wijkraad vast: “In onze wijk leven we allemaal naast elkaar, zonder van elkaar te weten wat ons bezighoudt, wat voor ons belangrijk is, wat we vinden van onze wijk en wat ons verbindt.”

In 8 bijeenkomsten, 1 x per maand, werken de bewoners gezamenlijk aan hun zelfgemaakte foto’s om daarmee hun eigen verhaal te vertellen. Anita Maassen en Marije Zuidweg begeleiden hen daarbij en bespreken de opnamen in kleine groepjes. Daarna gaan ze met elkaar werken aan een heuse reizende expositie door de eigen wijk en de overige buurten van Deurne.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten