Gamechanger in kankerbehandeling?

Bepaalde RNA-moleculen blijken een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling en groei van kanker. Flamingo Therapeutics, een spin-off van VIB, KU Leuven, UGent, en de universiteit van Michigan, ontwikkelt kankermedicijnen die deze specifieke RNA-moleculen als doelwit hebben. Vandaag kondigt de start-up zijn alliantie aan met het Amerikaanse bedrijf Ionis Pharmaceuticals om RNA-gerichte therapeutica te ontwikkelen.

Wetenschappers onder leiding van professor Jean-Christophe Marine (VIB-KU Leuven) en professor Pieter Mestdagh (Cancer Research Institute Ghent (​CRIG), UGent) voeren al jaren onderzoek naar de link tussen kanker en een specifieke vorm van RNA, genaamd lange niet-coderende RNA of kortweg ‘lncRNA’. In 2016 legden deze onderzoeksteams een opmerkelijke link bloot tussen de aanwezigheid van bepaalde lncRNA-moleculen en melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Een van die lncRNA-moleculen kreeg de naam SAMMSON en bleek cruciaal te zijn voor de groei van agressieve huidkanker. De resultaten van het onderzoek verschenen in het vooraanstaande vaktijdschrift Nature.

Samen met het baanbrekende onderzoek van professor Arul Chinnaiyan aan de universiteit van Michigan (VS), opende dit werk veelbelovende pistes voor de behandeling van kanker. In 2020 richtte VIB samen met UGent, KU Leuven, de universiteit van Michigan, en met investeerders Kurma Partners (FR) en PMV, het bedrijf Flamingo Therapeutics op om op basis van deze inzichten innovatieve kankermedicijnen te ontwikkelen.

Het bedrijf bleef grotendeels onder de radar tot nu. Vandaag kondigt Flamingo Therapeutics de uitbreiding aan van hun strategisch partnerschap met het Amerikaanse bedrijf Ionis Pharmaceuticals. De alliantie boogt op Flamingo’s oncologie- en  lncRNA-expertise in combinatie met Ionis’ expertise in ontwikkeling van RNA-therapeutica. Flamingo’s pijplijn wordt uitgebreid met drie klinische programma’s van Ionis, en een preklinisch lncRNA programma. Rob MacLeod, voormalig VP Oncology Research & Development van Ionis, vervoegt het Flamingo management team als Chief Scientific Officer.

“Deze alliantie is een grote sprong voorwaarts voor Flamingo Therapeutics”, zegt Griet Vanpoucke, Head of New Ventures bij VIB. “Als oprichtend instituut zijn we erg trots op de verwezenlijkingen van het Flamingo-team en kijken we uit naar de verdere ontwikkeling van deze veelbelovende RNA-gerichte kankermedicijnen vanuit Vlaanderen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten