‘Parkinson Games’: Olympische Spelen voor mensen met Parkinson

Volgend jaar worden in Eindhoven voor het eerst in Nederland de ‘Parkinson Games’, de Olympische Spelen voor mensen met Parkinson gehouden. De speciaal op hen afgestemde sportactiviteiten vinden plaats op 5 en 6 augustus 2022 op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en het stadion van Eindhoven Atletiek. Het sportevenement wordt georganiseerd door het platform Parkinson2Beat, dat is opgericht door Ruud Overes, inwoner van het Noord-Brabantse Eersel, die zelf vier jaar geleden Parkinsonpatiënt werd.

Het gaat bij de Parkinson Games om de volgende sporten:
atletiek (100m, 800m, 5km, verspringen en kogelstoten), badminton, basketbal (3×3), boksen, curling, darten, duathlon, golfen, jeu des boules, spinning, squash, tafeltennis, tennis, voetbal en zwemmen. Bij het golfen zal naast het lopen van 9 holes ook een wedstrijd worden gespeeld in putten en pitchen. De duathlon is een zwemloop (1 km zwemmen en 10 km lopen)

Het evenement bevat talrijke typische olympische elementen. Zo zullen de 500 deelnemers en 400 begeleiders tijdens de openingsceremonie als land het atletiekstadion binnenlopen mét een drager van de nationale vlag. De fakkeldrager zal na het openingswoord het vuur van The Parkinson Games ontsteken. Direct gevolgd door een spectaculaire show waarbij 100 professionele dansers de 900 binnengelopen mensen meenemen in een wervelende show. In het atletiekstadion vinden ook de meeste finales plaats, worden medailles uitgereikt en zal tenslotte de sluitingsceremonie plaatvinden.

Culturele activiteiten met bekende gastsprekers

Op de avond van 5 augustus zijn er culturele activiteiten in het Eindhovense Park Theater. Gast is daar o.a. Erik Scherder,hoogleraar neuropsychologie, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en bekend gastspreker over de menselijke brains. Donderdag 4 augustus is er een symposium waarBas Bloem, hoogleraar neurologie, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Machteld Huber hun visie geven op onderwerpen als leefstijl en Parkinson. Bas Bloem is gespecialiseerd in bewegingsstoornissen en neurologie en Machteld Huber is degrondlegger van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Zij is van oorsprong huisarts. Tijdens eigen ervaring met ziekte, in het begin van haar loopbaan, ontdekte ze dat haar ervaring als patiënt veel verder strekte dan wat zij als arts ooit geleerd had.De twee hoogleraren zijn ook lid van het Comité van Aanbeveling van Parkinson2Beat.

Hoog in het vaandel: onderzoek

Nederland telt ongeveer 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor haar 9.000 leden en andere parkinsonpatiënten in Nederland. Zij draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit van leven van de patiënt van nú. Dit doet de vereniging door patiënten samen te brengen, mee te laten praten en beslissen, informatie te verstrekken en wetenschappelijk onderzoek te initiëren en stimuleren. De Parkinson Vereniging en Parkinson2Beat werken samen. Beide instanties hebben fundamenteel onderzoek hoog in het vaandel staan.

Parkinson de wereld uit

Hoofddoel van de Stichting Parkinson2Beat is eraan bijdragen dat de ziekte uit de wereld verdwijnt. Zij doet dit op een directe en een indirecte manier. De directe manier betreft het promoten van een ‘gezonde’ levensstijl met daarin aspecten als bewegen/sport, voeding en rust. De indirecte manier behelst het aanbieden van sportactiviteiten via het sportplatform. Daarbij gaat het vooral om promoten van die sportactiviteiten om daardoor inkomen (fondsen) te verwerven. De fondsen worden dan aan het einde van het jaar gedoneerd aan de Parkinson Vereniging voor fundamenteel onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Vier concrete doelen

De concrete doelen van de Stichting Parkinson2Beat zijn:
1. Fondsen werven voor fundamenteel onderzoek
2. Platform bieden aan Yoppers (jonge Parkinsonpatiënten)
3. De omgeving meer bewust maken van impact die Parkinson heeft
4. Uitdragen dat sporten de voortgang van Parkinson kan vertragen

Deze doelen worden ingevuld met activiteiten zoals:
fietsen(Rondje Europa met een groep en lokale fietstochten in Nederland van 30 tot 40 kilometer), wandelen(Santiago de Compostella, wandelvierdaagse van Nijmegen, lokale  wandeltochten van 8 tot 12 kilometer), golfen (clinics en sponsortoernooi(en) op diverse banen),  vliegen (diverse  vluchten in een klein sportvliegtuigje als passagier), dansen (o.a. salsa) en muziek (cultuur naast sport een goede combinatie). Nog andere activiteiten zijn: presentaties verzorgen, ontwikkelingen fundamenteel onderzoek uitleggen, faciliteren van werkgroepen met onderwerpen als sport en voeding.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten