De onafhankelijkheid van ‘blind leven’ verbeteren door een veilige keukenset

De Chinese ‘Eindhovenaar’, designer Boey Wang, heeft kookmateriaal ontworpen voor mensen met een visuele beperking. Hij heeft daarvoor de Nederlandse James Dyson Award gewonnen. De set bestaat uit een veilig pannendeksel, een speciaal ontworpen mes, een maatbeker en een houten snijplank. De snijplank is gemaakt met het doel om alles wat gesneden is op de plank te houden. Een opening aan de onderkant vormt een plek om het mes weg te werken om snijwonden te voorkomen.

De James Dyson Award is een internationale designprijs voor studenten die jonge mensen uitdaagt “iets te ontwerpen dat een probleem oplost”. De wedstrijd staat open voor studenten of pas afgestudeerden op universitair niveau op het gebied van productontwerp, industrieel ontwerp en engineering. De prijs wordt uitgereikt door de James Dyson Foundation, de liefdadigheidsinstelling van James Dyson, als onderdeel van haar missie om jonge mensen enthousiast te maken voor ontwerptechniek. Om in aanmerking te komen, moeten studenten hebben gestudeerd in Australië, Oostenrijk, België, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Ierland, India, Italië, Japan, Korea, Maleisië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, Taiwan, Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten. Uit elk land worden één nationale winnaar en vier finalisten gekozen. James Dyson kiest een internationale winnaar voor de overall prijs. Elke nationale winnaar ontvangt 2.200 euro. De hoofdprijs van 33.500 euro is voor één internationale winnaar. Dit jaar organiseren 22 landen wereldwijd de award.

De 30-jarige Boey Wang is een Chinese ontwerper die zich in Eindhoven heeft gevestigd en meteen na zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven een eigen ontwerpstudio is begonnen. Daarvoor studeerde hij aan de Luca School of Arts, Comics Stripe, in Brussel.

Boey Wang heeft zijn uitvinding ‘Haptics of Cooking’ genoemd. Zelf beschrijft hij de keukenset als ‘een serie keukengereedschappen ontworpen door de ervaring van aanraking voor mensen die blind zijn. Alleen vanuit het perspectief van een ziende persoon kunnen deze tools onbruikbaar lijken. Het is echter een inventieve aanpak om de onafhankelijkheid van blind leven te verbeteren. Het doel van dit project is om de afstand tussen de dagelijkse ervaring van het zien en blinde mensen te verkorten, vooral het monopolie van visie in twijfel te trekken en tools te ontwikkelen die laten zien hoe “zien” niet alleen visueel is.’

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten