Doorbraak in onderzoek naar bloedvergiftiging

Sepsis, of bloedvergiftiging, is verantwoordelijk voor één op vijf doden wereldwijd. Nieuw onderzoek door het team van Prof. Claude Libert (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek) zorgt nu voor een doorbraak in sepsisonderzoek die mogelijk tot nieuwe therapieën kan leiden. Ze leggen de rol bloot van melkzuur in sepsis. Hun werk is gepubliceerd in het prestigieuze vakblad Cell Metabolism. 

Sepsis 

Sepsis is de ongebreidelde reactie van het lichaam op een ernstige, meestal bacteriële infectie. Sepsis treft bijna 50 miljoen mensen per jaar en de jaarlijkse dodentol loopt op tot 11 miljoen doden, onder wie 4 miljoen kinderen. Met andere woorden: sepsis is de oorzaak van één op vijf doden wereldwijd. 

In de Westerse wereld treft sepsis vooral patiënten op intensieve zorgen, maar elders overlijden sepsis-patiënten na enkele dagen van hoge koorts, bloeddrukdaling, en uitputting. Ook in de veeteelt blijft sepsis een groot probleem.  

Dr. Jolien Vandewalle (VIB-UGent), eerste auteur van de studie, zegt: “De behandeling van sepsis is erg moeilijk en bestaat vooral uit antibiotica en ondersteuning van de belangrijkste organen. Over het mechanisme waarmee sepsis patiënten doodt is nog steeds geen duidelijkheid. Daar brengt onze studie nu verandering in.” 

De rol van melkzuur 

Het is al lang gekend dat sterfte bij sepsis gepaard gaat met vorming van heel veel melkzuur. De doodzieke sepsis patiënten verzuren net als bij een extreme sportinspanning. Een hoge waarde van melkzuur in het bloed gevormd na een extreme sportinspanning is niet gevaarlijk omdat het terug wordt verwijderd door een mechanisme in de lever.  

Melkzuurvorming bij sepsis is echter slecht nieuws, maar tot dusver was het onduidelijk of melkzuur daadwerkelijk bijdraagt tot sepsis.  

In een diermodel van sepsis vonden de onderzoekers dat het ‘opruimmechanisme’ in de lever bij sepsis helemaal stilvalt. Dit probleem leidt niet enkel tot chronisch melkzuur, maar ook tot een overgevoeligheid ervoor, wat een extreme bloeddrukdaling en de dood tot gevolg heeft.  


Prof. Libert benadrukt het belang van hun vondst: “Nu we weten welke rol melkzuur speel in sepsis, komen er nieuwe therapeutische pistes in aanmerking voor sepsis. Het uitwerken en bevestigen van deze strategieën is uitdagend, maar we gaan dit inzicht zeker opvolgen met meer onderzoek.” 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten