Drone met defibrillator sneller bij slachtoffer dan ziekenwagen

Drones kunnen defibrillators vaak sneller bij een patiënt met een vermoedelijke hartaanval geleverd krijgen dan de ziekenwagen. Een Zweeds proefproject boekt hoopvolle resultaten.

Onderzoekers van het Zweedse Karolinska Instituut zijn opgetogen over de resultaten van een onderzoek dat ze tijdens de zomer van 2020 in Göteborg en Kungälv, twee steden in westelijk Zweden, hebben uitgevoerd. Drones werden hier ingezet om een defibrillator snel ter plekke te krijgen na een oproep over een vermoedelijke hartstilstand.

In meer dan een vijfde van de oproepen tijdens de proefperiode van vier maanden, werd een drone mee uitgestuurd. Telkens was die op dezelfde tijd of sneller dan de ziekenwagen ter plaatse.

Snelle respons redt levens 

Als een persoon getroffen wordt door een hartinfarct, telt elke minuut. Vandaag overleeft slechts één op tien een hartstilstand die niet in een ziekenhuis plaatsvindt. Snelle respons, onder meer door het inzetten van een defibrillator, doet de kansen op overleven stijgen tot 50 à 70 procent. Maar daarvoor is het noodzakelijk dat er snel kan worden ingegrepen. 

In 2019 duurde het gemiddeld 11 minuten voor een ziekenwagen om een slachtoffer te bereiken, blijkt uit de Zweedse gegevens. 

Drones vaak sneller

De drones die werden uitgestuurd in het kader van het proefproject arriveerden in 64 procent van de gevallen sneller dan de ziekenwagen. Ze legden een gemiddelde afstand af van 3,1 kilometer en hadden geen schadelijke effecten voor de omgeving. 

De bedoeling van dit onderzoek was om uit te zoeken of de vanop afstand bestuurde luchtvaartuigen een snellere respons mogelijk kunnen maken, door eerder op de plaats te geraken waar het slachtoffer zich bevindt. De per drones aangevoerde defibrillators werden niet daadwerkelijk ingezet voor de ambulanciers ter plekke waren.

Omstaanders 

De onderzoekers willen nu verdere aanpassingen aan het systeem aanbrengen zodat het straks mogelijk wordt dat een defibrillator die door een drone wordt uitgestuurd, kan worden aangebracht door de omstaanders van het slachtoffer. “Een voorwaarde voor het toekomstige gebruik van deze leveringsmethode is dat de drone-coördinator mensen ter plekke instructies kan geven om de defibrillator snel en correct aan te brengen om de persoon met een hartstilstand te helpen”, zegt Sofia Schierbeck, hoofdauteur van de studie. 

“Elke minuut zonder behandeling reduceert de kans op overleven met ongeveer 10 procent”, vervolgt hoofdonderzoeker Andreas Claesson van het Departement Klinische Wetenschappen aan het  Karolinska Instituut. “We geloven sterk dat deze methode het mogelijk zal maken om levens te redden.”

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het European Heart Journal en worden vandaag voorgesteld op het congres van de European Society of Cardiology.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten