Zelfvoorzienende en duurzame woning om de wereld een beetje beter te maken

In vijf weken een zelfvoorzienende en duurzame woning bouwen. Het studententeam VIRTUe van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) doet het. Maar dat is nog niet alles. De studenten willen namelijk de bewoners van het huis ook de mogelijkheid bieden zichzelf een duurzame levensstijl aan te meten. Daarvoor zijn enkele ‘slimmigheidjes’ in het huis aangebracht. “Want, wat heb je nou aan een duurzaam huis als de bewoners niet duurzaam leven”, zeggen de studenten.  “We willen mensen aanmoedigen om duurzamer te leven.”

Het huis staat op de campus van de TU/e en is onderdeel van ‘Ripple, een duurzaam woonconcept dat mensen op een speelse manier aanspoort duurzamer te wonen én te leven. Met dit concept hoopt het team volgend jaar juni hoge ogen te gooien tijdens de internationale ontwerpwedstrijd ‘Solar Decathlon Europe’ in het Duitse Wuppertal.
Het uit hergebruikt hout opgetrokken bouwwerk kent verschillende nieuwe en slimme snufjes, waarmee de bewoners duurzaam kunnen leven. Tachtig procent van de materialen is of kan later worden hergebruikt. De woning bestaat uit een studentenkamer, een startersappartement en een gemeenschappelijke ruimte en kan relatief eenvoudig op bestaande bouw worden geplaatst. Hierdoor kan het ook in stedelijk gebied onderdeel zijn van de oplossing voor het woningtekort.

Duurzame levensstijl aanmoedigen door een coaching app

De aanmoedigingen aan de bewoners van het huis om duurzaam te gaan leven, komen van de coaching app ‘Recapp’, die de studenten momenteel ontwikkelen. “Recapp’ is een sociaal platform waarmee bewoners digitale munten kunnen verdienen, bijvoorbeeld door maandelijkse duurzaamheidsdoelen te behalen. Denk hieraan korter douchen en duurzamer eten. Het verdiende digitale geld kan vervolgens worden uitgegeven in een digitale wereld. Marianna Angelini van het communicatieteam van VIRTUe: “Je kunt dit concept ook een beetje vergelijken met running apps. Door steeds nieuwe hardloopdoelen te behalen of de rondetijden van vrienden en familie te zien, word je aangemoedigd om jezelf telkens te verbeteren. We willen mensen spelenderwijs en op een positieve manier stimuleren om duurzamer te gaan leven.”

Twee weken opbouwtijd in Wuppertal

Het studententeam heeft nog tot juni 2022 tijd om de app volledig af te ronden, want dan vindt in ‘Wuppertal de Solar Decathlon Europe’ plaats. VIRTUe neemt het daarin op tegen andere studententeams in de strijd om de meest efficiënte en duurzame woning.
In Wuppertal heeft het studententeam twee weken om het bouwwerk te realiseren, dus moet de bouw bijna twee keer zo snel worden afgerond als in Eindhoven op de campus is gebeurd.  Marianna Angelini: “Daarom is het goed dat we nu oefenen met de opbouw.”
In 2018 nam het team al eens deel aan de Solar Decathlon Middle East. In Dubai eindigde VIRTUe toen op de zesde plaats.

“We bouwen het huis niet voor de lol, maar om de wereld een stukje beter te maken.”

Wat er na de internationale ontwerpwedstrijd met het huis gebeurt, is nog niet duidelijk. Er is contact met een woongemeenschap in Sint-Oedenrode, vlakbij Eindhoven. “Zij willen een soort eco-dorp oprichten en ‘Ripple’ als startpunt gebruiken”, legt Marianna uit. “Concreet is dat nog niet, maar het zou natuurlijk mooi zijn als ons huis uiteindelijk ook echt in gebruik wordt genomen. We bouwen het immers niet voor de lol, maar om de wereld een stukje beter te maken.”

De slimmigheidjes in de woning

Het huis is voorzien van enkele ‘slimmigheidjes.’ In de gemeenschappelijk ruimte komt een display te hangen, ‘EQUI’ genaamd. ‘EQUI’ zorgt ervoor dat het elektriciteitsverbruik zo voordelig mogelijk over de dag wordt verdeeld. Het systeem vertelt wat het beste moment is om de wasmachine aan te zetten of de vaatwasser te laten draaien. Is er even minder zon? Dan is het verstandig om de auto op een later tijdstip op te laden. Zo plant ‘EQUI’ activiteiten op het moment dat er veel elektriciteit voorradig is. Marianna: “Op deze manier proberen we een brug te slaan tussen het energieverbruik en de energieproductie.”

‘Solar Belt’ pakt altijd zon

Dan zijn er nog de zonnepanelen. Deze zijn niet alleen op het dak te vinden, maar ook in de voorgevel van het huis verwerkt, geïntegreerd in het ontwerp. Hierdoor is er op het dak meer plaats voor groen en een ontmoetingsplek. Wat opvalt is de zogeheten ‘solar belt’, een soort riem van zonnepanelen die om de woning is ‘gewikkeld’ (de bovenste rand van het huis). Marianna: “Met dit ontwerp maken we beter gebruik van de ruimte, terwijl de ‘solar belt’op elk moment van de dag zon pakt.”

De ‘core’ vormt het hart

De ‘core’ vormt het hart van het huis. Dit is de centrale ruimte in het midden van de woning waar alle systemen samenkomen en samenwerken. Het water- en energiemanagement en de slimme apparaten staan hier met elkaar in verbinding. Marianna: “Dit is de machinekamer van ons huis. Door het huis op deze manier in te richten, is er eenvoudig toegang naar alle systemen en bovendien wordt er efficiënt met de beschikbare ruimte omgesprongen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten