De echo van Cor – Konden wij ons zelf ook maar eens resetten ……

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Konden wij ons zelf ook maar eens resetten ……..

Het goede nieuws van de voorbije week in beschouwing nemend kom ik allereerst bij de cartoon over het artikel dat mensen hun buren beter willen leren kennen. Leuk! Mijn achterbuurvrouw zie ik overigens nooit in zulk een outfit en ze is ook nog eens veel ouder. Maar wel aardig en dat mag ook gezegd worden.

Verder deze week: Zuid-Korea  brengt de zwarte beer terug in een land met 52 miljoen mensen. Toch niet zo’n goed nieuws, vind ik, als ik zie hoe het hier in Nederland gaat met de wolf. Het is alleen nog maar een kwestie van tijd dat er conflicten ontstaan tussen mens en beer en dan zijn de rapen gaar! Positief is dat er meer aandacht wordt besteed aan de beer en daardoor ook meer voor het berenleed van vroeger……

En, zoals we van de redactie gewend zijn, ook weer aandacht voor het klimaat. Tien slimme manieren om de strijd aan te gaan. Enkele daarvan zijn: vrachtschepen aangedreven door wind. Geweldig vind ik dat. Terug naar de Vikingtijd zonder de veroveringsgedachte. Top idee. Waterpompen in Afrika op zonne-energie. Nog zo’n top uitvinding, maar niet alleen in Afrika wat mij betreft. Hier zou het ook moeten kunnen in een periode van droogte zoals we de vier voorgaande jaren gehad hebben. Geiten en schapen als brandweerlieden, die grazen in dichte bebossing zodat branden voorkomen worden: twee vliegen in één klap. Indiase dames die het dak van hun huisje wit schilderen zodat het niet zo warm wordt: het scheelt hopelijk een paar graden binnen. Hightech rekbaar garen dat stroom opwekt: ik snap het niet, maar als het werkt laat ik er een vest van breien ………

Verder treinen in Argentinië in strijd tegen klimaatverandering. Dit betekent minder (vracht)auto’s en busvervoer. Het kan zeker helpen.

Schotse vrachtwagens die op whisky-afval rijden. Voor de duidelijkheid op biogas uit afval van de stokerij. In Nederland zouden Bavaria en Heineken dit op bierafval kunnen doen! Als we dan maar niet te veel gaan drinken met z’n allen … Proost alvast!

De fietskoerier in Lier komt ook nog een keer in beeld (pas geweest toch?). Gewoon een goed idee, daar blijf ik bij.

In Mechelen mogen inwoners mede bepalen waar bomen geplant kunnen worden. Gewoon prima, mits de specialisten een oogje in het zeil houden, want niet elke plek is geschikt.

Dit alles zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit gaat verbeteren en uit onderzoek blijkt dat dit het risico op dementie vermindert. Hopelijk is deze vinding voor mij en vele anderen niet te laat.

En op Alzheimer is weer de volgende uitdrukking van toepassing die ik erg ondersteun gezien de laatste jaren van mijn moeder met dementie: leven aan jaren toevoegen in plaats van alleen maar jaren aan het leven. Dit zegt wat mij betreft alles. Zo zou het moeten zijn. En misschien niet alleen maar met dementie?

Nog even wat coronanieuws tussendoor: corona detecteren met behulp van afvalwater in Californië. Als ik het goed heb gebeurt dit ook in Nederland en zijn we er zelfs koploper in. Wél goed nieuws, maar toch niet helemaal.

Wel indiscutabel goed nieuws is een nationaal dank- en gedenkbeeld uit respect voor zorgmedewerkers en slachtoffers. Dat is zeker een mooi initiatief.

Ik sluit af met goede nieuwtjes op medisch gebied:  patiëntvriendelijk opereren met beelden uit de cloud. Vaatchirurgen gebruiken 3D-techniek om stents te plaatsen, nauwkeuriger en veiliger. Hoe fijn is dat!

En in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis heeft men de nieuwste versie van een ICD geplaatst. Een kleine defibrillator gekoppeld aan een app waarbij alles op afstand gemonitord wordt. Een super uitvinding die zorgt dat “alles weer klopt“, het hart wordt naar behoefte “gereset”.  Kon dat ook maar eens af en toe met ons zelf  ……… zou veel problemen voorkomen, denk ik.

Tot slot de kostenbesparing bij botbreuken. Bij bepaalde eenvoudige breuken (teen, vinger, onderarm en enkel) wordt een brace gebruikt die de mensen zelf weer kunnen verwijderen (maar niet te snel natuurlijk). Deze breuken genezen meestal prima en er is geen nacontrole meer nodig. Scheelt veel tijd en inzet van zorgmedewerkers en makkelijker voor de klant. Niks meer aan doen dus.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten