Betaalbare en herbruikbare mondkapjes van gerecycled plastic voor Oeganda

Het Eindhovense TMC heeft een machine ontwikkeld waarmee in Oeganda verzameld plastic gerecycled wordt om er herbruikbare en betaalbare mondkapjes van te maken. De machine wordt nu verscheept naar de plaats van bestemming, de hoofdstad Kampala. Behalve het feit dat dit project bijdraagt aan het bestrijden van Covid-19 wordt hiermee ook aan de klimaatdoelstellingen gewerkt en worden er lokaal zo’n 2.500 banen gecreëerd.

Vorig jaar is dit project door ingenieurs van TMC opgestart in het open innovatielab van het bedrijf. Met een SBIR-subsidie (Small Business Innovation Research) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en samenwerkingen met onder meer Technology Center SMC en de Eindhovense high tech-toeleverancier KMWE kon het projectteam doorpakken en de machine realiseren.

“Hopellijk kunnen we hiermee echt een steentje bijdragen aan de schrijnende situatie in het land.”

Antonio Garcia Rubio, projectmanager bij TMC: “In Oeganda zijn de problemen met corona nog erg groot. Er zijn niet voldoende technische hulpmiddelen, bedden of gekwalificeerde artsen. Alleen in de afgelopen periode overleden 50 artsen aan de gevolgen van het virus. Daarom worden de eerste mondmaskers aan de ziekenhuizen verstrekt. Vorig jaar hadden we ingeschat per maand zo’n 7.680 mondmaskers per maand te kunnen produceren. Na een aantal optimalisaties in het proces kunnen we nu zelfs tot 40.000 stuks per maand produceren. Hopelijk kunnen we hiermee echt een steentje bijdragen aan de schrijnende situatie in het land.”

Employeneurship: als ondernemer handelen vanuit de veilige positie van werknemer

TMC (met wereldwijde vestigingen o.m. in Brussel) is een gezelschap van technische professionals die ondernemingsgezind, vakbekwaam en bijna zelfstandig te werk gaan. Het is een internationale high tech consultancy-organisatie die bestaat uit employeneurs met meer dan 65 nationaliteiten die  klanten over de hele wereld adviseren en ondersteunen. Het TMC-model voor employeneurship biedt deskundigen met allerlei achtergronden zowel de voordelen van een vast dienstverband als de mogelijkheden van het ondernemerschap.
De term employeneurship klinkt misschien nog tamelijk onbekend. Als TMC-employeneur denk en handel je in principe als een ondernemer, maar vanuit de veilige positie van een werknemer. Maar het is in de eerste plaats een manier om voortdurend in ontwikkeling te blijven. Het biedt werknemers de kans om de carrière daadwerkelijk te sturen.
TMC ziet mensen als de drijvende kracht achter technische vernieuwingen. Het is ervan overtuigd dat echte doorbraken ontstaan in een omgeving waar talentvolle mensen kunnen floreren. Investeringen in mensen betalen zich zodoende terug, aldus TMC.

Samengewerkt met Oegandese liefdadigheidsorganisatie

Het idee voor de monkapjesmachine is tot stand gekomen in samenwerking met Eco Bricx, een liefdadigheidsorganisatie uit Oeganda die stoeptegels maakt van gerecycled plastic. Daar kun je dus ook mondkapjes van maken, bleek na een brainstorm met TMC.
In feite bestaat de vinding uit twee machines. Een machine produceert het kapje zelf, de andere maakt het filter dat ertussen moet. ”Daar gaan plastic vlokken in. Die smelten we. Met behulp van hoge druk en lucht maken we vervolgens stof voor de filters”, legt Garcia Rubio in het Eindhovens Dagblad uit. ”Die kun je vervangen. Zo kun je het masker blijven hergebruiken.”

“We willen meer sociale projecten opstarten.”

De innovatie zit ‘m volgens Garcia Rubio niet in de machines zelf. Die bestonden al. Het proces daarentegen is nieuw. ”We onderzoeken nu of we dat proces kunnen patenteren.”
Als dat lukt, komt het patent niet in handen van TMC, maar van Brainbow. Dat is een nieuwe organisatie die bestaat uit drie teamleden van TMC die aan de mondkapjesmachine hebben gewerkt. ,,We willen samen meer sociale projecten opstarten”, vertelt Garcia Rubio.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten