Lieke en Karan gaan voor hun droom in India

In het noorden van India, uitkijkend op de Himalayas, ligt het stadje Pauri tussen sparren en naaldbomen. Het is het oord waar Karan en ik (Lieke) ons project zijn gestart: Adara. Het wordt een groei-leer-werk centrum voor de lokale gemeenschap en internationale bezoekers. Een plek voor uitwisseling, veerkracht, ontspanning, verbinding en ontwikkeling. Zo ontstaat er een omgeving die het mogelijk maakt om wegen te bewandelen voor simpel en bewust leven.

Adara betekent ‘zorgen voor’. Dat is een belangrijk uitgangspunt voor het project: een plaats creëren waar men kan zorgen voor zichzelf, elkaar en natuur. Belangrijk is daarom ook het ondersteunen van de lokale bevolking door leer- werk- en groeikansen te geven waarin mensen zich kunnen ontwikkelen. Het initiatief is bijzonder en vooruitstrevend in een gebied waar nog weinig vergelijkbare initiatieven zijn, maar waar de behoefte voor welzijn en inspiratie groot is. Adara biedt perspectief in een land waar veel mensen weinig kansen hebben tot persoonlijke ontwikkeling en goede handvatten. Een ontwikkelingsland als India betekent niet kansloos uiteraard. Het betekent eerder: veel mogelijkheden om creatieve manieren te vinden voor veerkrachtig en harmonieus leven.

Wie zijn we?

Ik leerde Karan kennen toen ik naar India ging voor een cursus ecologische landbouw. De ontmoeting was als twee werelden die bij elkaar kwamen. Karan had als jongen een simpel leven in de bergen van Pauri en verhuisde later naar de drukke stad. Ik groeide op in een omgeving met veel comfort en woonde als kind in verschillende landen met mijn familie. Toch vonden we in plaats van verschillen vooral inspiratie en verbinding in elkaar. En zo brachten we na twee jaar onze ervaringen en achtergronden samen in deze gezamenlijke droom.

Ons huis

De ligging van het centrum is prachtig: aan de rand van het stadje Pauri, met uitzicht op bergen, bossen en de Himalayas. Het huis is 120 jaar oud; een koloniaal Engels pand dat sinds enkele generaties van Karans familie is. Hijzelf, zijn vader, grootvader en overgrootvader hebben er gewoond. Het is een goed gebouwd huis met stevige stenen muren en mooi houtwerk, omgeven door terrassen waar fruitbomen groeien en plek is voor tuinieren en andere activiteiten. Eén van de zeldzame overblijfselen uit de koloniale tijd in dit gebied. Een mooie basis voor nieuw initiatief.

Potentie

Het is een tijd waarin ons gevraagd wordt meer duurzaam en zelfredzaam te leven en tegelijkertijd in goede verbinding te staan met elkaar. Het voelt voor ons als een goede stap om te leren van meer simpele en traditionele leefstijlen en die te verweven met het huidige leven. In India zijn talloze ambachten te vinden is de nadruk op gemeenschappelijk leven in veel rurale gebieden vanzelfsprekend. Tegelijkertijd is het voor veel mensen moeilijk om ambachtvaardigheden te behouden en een goede levensstandaard te genieten. Daarom is het een project vol potentie waarin mensen elkaar, lokaal of internationaal, ondersteunen kunnen.

Activiteiten

Veel activiteiten zullen zowel een groei-leer-werk kans bieden voor de lokale bevolking alsook het centrum helpen met inkomstengeneratie. Het doel is om zoveel mogelijk (financieel) zelfredzaam te worden en daarin een voorbeeld te bieden voor anderen. Zo wordt er getoond dat het mogelijk is om op een duurzame manier autonomie en goed initiatief te combineren.

Enkele programma’s waar je aan kunt denken zijn: biologisch tuinieren, renovatie en runnen van een homestay, educatieve programma’s (zoals biologisch tuinieren, regenwater opvang, afvalmanagement, recyclen, meubels maken, schilderen, yoga), sociale onderneming voor lokale ambacht (zoals houtwerk en naaiatelier) en studiebegeleiding voor kinderen en jongeren.

Crowdfunding

Van het spaargeld zijn de eerste renovatieklussen al begonnen. Toch is het heel fijn om bijdragen te ontvangen voor de nodige investeringen en dus is een crowdfundactie gestart. Dit biedt mensen over de hele wereld de gelegenheid om betrokken te zijn bij Adara en iets goed te doen. Het geeft een enorm positieve energie aan de gevers en de ontvangers om samen een project mogelijk te maken. Een project dat de wereld een beetje beter, bewuster en mooier maakt.

Test

Vind je het leuk om bij te dragen? Dan ben je van harte welkom op de website van Go Fund Me bij de actie genaamd ‘Farmstay and NGO in Himalayan region, India’. Je kunt Adara ook volgen op Instagram (@adarafarmstay) en op Facebook (Adara Farmstay).

Groetjes

Lieke (en Karan)

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten