Een slimme en duurzame snelweg

Binnenkort start Rijkswaterstaat met de aanleg van een zogenaamde innovatiestrook aan de autosnelweg A58 bij Oirschot, vlakbij Eindhoven. De innovatiestrook wordt de eerste testlocatie voor duurzame en circulaire toepassingen binnen de grond-, weg en waterbouw. Ervaringen die hier worden opgedaan, dragen bij aan de ontwikkeling en toepassing van innovaties bij de A58-wegverbreding én andere wegenprojecten. De strook omvat in- en uitvoegstroken naar een verzorgingsplaats aan de snelweg. Ze krijgen een lengte van 1400 meter. Het is daarmee de enige teststrook in Europa die toegankelijk is voor het ‘normale’ verkeer. De A58 is 139 kilometer lang en verbindt vijf belangrijke Brabantse steden vanaf Eindhoven via Tilburg, Breda, Roosendaal, Bergen op Zoom en Goes naar Vlissingen.

Er zullen vier verschillende soorten asfalt worden getest met natuurlijke of circulaire materialen om duurzame wegverhardingen te vinden die zo lang mogelijk meegaan. Maar er wordt nog meer getest: energieopwekking, slimme mobiliteit en verlichting. De Innovatiestrook A58 staat namelijk volledig in het teken van duurzaamheid.
De aannemer van het werk past diverse innovaties toe op het gebied van circulair wegmeubilair, duurzame funderingsoplossingen, lage temperatuur asfaltsoorten en circulaire oplossingen in markering en wegmeubilair. Het werk wordt emissieloos uitgevoerd door o.m.  de inzet van elektrisch materieel en materieel op schone brandstoffen, het zogenaamde tank-to-wheel-principe. Hierbij wordt gekeken naar de uitstoot van de gebruikte voertuigen tijdens de werkzaamheden. Op deze manier wordt ervaring opgedaan met duurzaam bouwen en werken aan klimaatneutrale en circulaire snelwegen.
De innovatiestrook wordt aangelegd voorafgaand aan de verbreding van de A58 tussen Eindhoven-Tilburg en Sint Annabosch-Galder van twee naar drie rijstroken. Het project, InnovA58 genaamd, is een deel van SmartwayZ.NL, een innovatief mobiliteitsprogramma waarin overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen werken aan een vlot, veilig en slim mobiliteitsnetwerk.

Natuurcompensatie en hergebruik hout

In een periode van ongeveer drie weken worden bomen gekapt om ruimte te maken voor de nieuwe innovatiestrook. Met het werk is gewacht tot het einde van het broedseizoen. Binnen InnovA58 worden de gekapte bomen gecompenseerd. Voor gebruik van het hout is een samenwerking aangegaan met Staatsbosbeheer. Zij zorgen ervoor dat de boomstammen zo hoogwaardig mogelijk worden gebruikt om zo de in het hout opgeslagen CO₂ zo lang mogelijk vast te houden. Kleine takken blijven achter in het gebied als voeding voor het bodemleven.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten