Universiteit detecteert covid voor symptomen de kop opsteken – met dank aan het afvalwater

Door het afvalwater op de campus te analyseren, kon de universiteit van Californië gevallen van corona opsporen nog voor mensen symptomen vertoonden. Zo werd een bestaand leerprogramma een bruikbaar instrument in de strijd tegen covid-19. Maar liefst 85 procent van de uitbraken werd op die manier voortijdig ontdekt.

Het screenen van stalen rioolwater is een onderdeel van een lopend leerprogramma aan de Universiteit van Californië San Diego.

Sinds vorige zomer heeft de universiteit het water ook intensief onderzocht op sporen van SARS-CoV-2, het virus dat covid-19 veroorzaakt. Op die manier konden besmette personen worden ontdekt nog voor ze symptomen vertoonden. Dat gaf de universiteit extra tijd om te testen, te isoleren en via contactopvolging verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Stalen

Elke ochtend werden door studenten 126 stalen rioolwater van in totaal 350 universiteitsgebouwen verzameld en geanalyseerd. Tegen 10 uur liepen de resultaten van het labo telkens binnen en in het geval van een besmetting werden via een automatisch mailingsysteem de studenten en het personeel in de betrokken gebouwen verwittigd.

In het vakblad mSystems tonen de auteurs van de paper aan dat screening op SARS-CoV-2 zelfs sporen kan achterhalen van één enkele geïnfecteerde, asymptomatische persoon die in een groot gebouw woont of werkt. De bewoners van zo’n positief getest gebouw werden daarvan verwittigd, waardoor er aanzienlijk meer werd getest. Dat hielp om grote uitbraken tijdig te voorkomen.

In totaal 85 procent van de covid-gevallen op de universiteit werd door deze aanpak in een zeer vroeg stadium ontdekt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten