Nationaal dank- en gedenkbeeld uit respect voor zorgmedewerkers en slachtoffers coronapandemie

Nederland richt een speciaal beeld op waarmee het alle zorgmedewerkers bedankt voor hun geweldige, niet aflatende inzet bij de verzorging van patiënten die getroffen zijn door de coronapandemie. Het brengt daarmee dank uit aan artsen, verpleegkundigen, ic-medewerkers, ambulancepersoneel, schoonmakers, personeel en vrijwilligers van verzorgingstehuizen. “Zij hebben”, zegt de Stichting Dank Helden van de Zorg, “met volle inzet en risico voor de eigen gezondheid een ongelofelijke prestatie geleverd.” Daarnaast wil de stichting aandacht schenken aan de slachtoffers van de coronapandemie. Het beeld wordt daarmee een nationale gedenkplek voor de nabestaanden van de overleden corona-slachtoffers. Het dank- en gedenkbeeld wordt door Prinses Margriet, lid van het Koninklijk Huis, op 8 september onthuld. Het staat in het Noord-Brabantse plaatsje Oisterwijk, midden in de bossen en vennen bij het Bezoekerscentrum Groot Speijck van Natuurmonumenten. Met opzet is deze locatie gekozen, omdat Noord-Brabant de provincie was waar in Nederland de coronapandemie is begonnen.

Het bronzen beeld is ontworpen door de bekende Nederlandse kunstenaar Kees Verkade. Het bleek na zijn plotselinge overlijden in december 2020 zijn laatste creatie te zijn. Het beeld ‘Salutifera Unitas’, eenheid die offers brengt en gezondheid geeft, verbeeldt een afscheid van een moeilijke periode en een opening naar een nieuwe toekomst in vrijheid.
Het bestuur van Stichting Dank Helden van de Zorg is lang op zoek geweest naar een passende wijze om alle zorgmedewerkers te bedanken voor hun fantastische en niet aflatende inzet. Naar voorzichtige schattingen gaat het in Nederland over meer dan 1 miljoen mensen die werken in de zorg en alle aanverwante diensten, zoals ziekenhuizen, artsenposten, verzorgings- en bejaardenhuizen en laboratoria.
Naast de onthulling van het beeld krijgen ruim 3000 zorginstellingen in Nederland een afbeelding van het beeld met daarbij het verzoek om deze in de publieke ruimte van hun zorginstelling op te hangen. Op deze wijze kunnen medewerkers, patiënten, bewoners en bezoekers kennisnemen van deze dankbetuiging en herdenking van de slachtoffers van deze Covid-19 pandemie.

Een minuut stilte bij onthulling door zorgmedewerker en een nabestaande

De stichting heeft een aantal ziekenhuizen en zorginstellingen uit alle provincies gevraagd op 8 september een afvaardiging te sturen om samen stil te staan bij het moment. Na een plenair programma met verschillende sprekers volgt één minuut stilte uit respect voor de zorgmedewerkers en de slachtoffers. Vervolgens onthult Prinses Margriet het standbeeld met een zorgmedewerker en een nabestaande. Na de onthulling spreekt zij met een aantal aanwezige zorgmedewerkers die zich hebben ingezet voor de verzorging van coronapatiënten en dat nog steeds doen.

Brabant: een beeld, een boom, een bankje en een gedicht als herinnering

In de provincie Noord-Brabant is de coronapandemie begonnen. De eerst geconstateerde besmetting was bij een man in Loon Op Zand (bij Tilburg). Het Tilburgse Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis en Bernhoven in Uden, midden in de brandhaard van de corona-uitbraak gelegen, waren maandenlang overbezet met coronapatiënten. Bijna 300.000 Brabanders raakten officieel besmet, 3.138 inwoners van de provincie overleden aan met het coronavirus. Daarom is het niet alleen de landelijke Stichting Dank Helden van de Zorg die Noord-Brabant kiest voor een vaste gedenkplaats in Oisterwijk, ook het provinciebestuur en talrijke Brabantse gemeenten hebben aandacht geschonken aan de slachtoffers in de vorm van fysieke gedenk- en dankplekken. Zo staat in Uden, een van de zwaarst getroffen gemeenten samen met Meierijstad en Boekel, een speciale herinneringsboom, een Katsuraboom die ook wel hartjesboom wordt genoemd, achter de Sint Petruskerk. De bijzondere boom heeft hartvormige bladeren en verandert ieder seizoen van kleur. “Een symbool voor de seizoenen van het leven. Het leven dat voor Uden zo drastisch veranderde vanaf begin maart”, aldus de initiatiefnemers. Uden werd naar verhouding zwaar getroffen door het virus dat honderden slachtoffers en een veelvoud aan zieken veroorzaakte. In Uden stierven in sommige weken meer dan zeven keer zo veel mensen als normaal. Ook de getroffen gemeente Meijerijstad heeft op verschillende locaties speciaal ontworpen ‘mijmerbankjes’ laten plaatsen. Het provinciebestuur wil een woordkunstenaar uitnodigen om een gedicht te maken als herinnering aan de getroffen coronaslachtoffers.    

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten