Ziekenhuizen en apotheken gaan hun geneesmiddelen financieel beschermen tegen commerciële farmaceuten

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven gaat samen met de universitair medische centra Erasmus MC in Rotterdam, Radboudumc in Nijmegen en UMCG in Groningen plus de bereidingsapotheek A15 samenwerken om het ‘kapen’ van geneesmiddelen  door commerciële farmaceuten te voorkomen. Ze richten een gezamenlijk platform op waarmee ze zelf geneesmiddelen die commercieel niet verkrijgbaar zijn kunnen registreren bij de autoriteiten. Daarmee garanderen ze duurzame beschikbaarheid van unieke geneesmiddelen en snijden daarmee partijen die misbruik maken van het huidige systeem de pas af.

Het nieuw op te richten platform lost op deze manier een probleem op waar ziekenhuisapothekers al een tijd mee worstelen, stellen de initiatiefnemers Reinout Schellekens, directeur van bereidingsapotheek A15 en Ralph van Wezel, gevestigd ziekenhuisapotheker van het Catharina Ziekenhuis. In ziekenhuis- en bereidingsapotheken worden geneesmiddelen gemaakt die commercieel niet-verkrijgbaar zijn, maar wel zeer noodzakelijk. Denk hierbij aan medicatie om het hart stil te leggen bij openhart-operaties. Die medicatie wordt in de bereidingsapotheek van het Catharina Ziekenhuis gemaakt en aan hartcentra in Nederland geleverd.

20 Euro voor oogdruppels in het ziekenhuis kosten 1000 euro bij commerciële farmaceut

Een deel van de geneesmiddelen die ziekenhuisapotheken maken, is echter ook commercieel interessant. Dat kan commerciële farmaceutische bedrijven doen besluiten een aanvraag voor registratie in te dienen. Als dat lukt, mogen ziekenhuisapotheken het middel niet meer leveren. Zij moeten dan hun eigen gemaakte producten gaan inkopen bij de commerciële partij! Volgens Reinout Schellekens gebeurt dit regelmatig: “Ik ken 16 gevallen waar dit is gebeurd. Vaak gaat de prijs na registratie door een middelgrote of kleine commerciële farmaceut flink omhoog. Het meest extreme voorbeeld zijn Cystadrops, druppels voor een oogaandoening. Wij leverden die druppels voor 20 euro en nu kost een flesje 1000 euro!”

Ziekenhuizen willen hun geneesmiddelen tegen een eerlijke prijs blijven leveren

Om dit soort kaping van geneesmiddelen te voorkomen, starten de vier ziekenhuizen en hun bereidingsapotheken nu hun eigen registratieplatform. Het platform krijgt de vorm van een nationaal bedrijf dat als aanvrager dient van het registratiedossier. Het voordeel van deze ‘zelfregistratie’ is dat de ziekenhuisapotheken het recht behouden om de middelen te blijven leveren, tegen een eerlijke prijs. Ralph van Wezel: “We richten ons specifiek op medicijnen die we nu ook al maken. Het zijn middelen waarvoor we de technische kennis in huis hebben en waarvan de werking al bewezen is. Zo snijdt het mes aan twee kanten: het middel blijft beschikbaar in goede kwaliteit én tegen een betaalbare prijs.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten