Veganistische maaltijden van afval en reststromen

Burgers, snacks, worsten en curries van groenteafval dat anders weggegooid wordt. Een bedrijf in Eindhoven doet het. Het maakt vernieuwende veganistische producten en maaltijden van reststromen. Hiervoor krijgt het van de provincie Noord-Brabant de eerste Gouden Cirkel uitgereikt. Het is een nieuwe prijs voor bedrijven die op een vernieuwende manier invulling geven aan circulaire economie.

Noord-Brabant zet een volgende stap naar een circulaire economie en moet in 2030 maar liefst 50% minder primaire grondstoffen gebruiken. De Gouden Cirkel is een aanmoediging voor bedrijven of organisaties die de toon zetten op het gebied van circulair ondernemen.
Provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen (circulaire economie) licht toe: “Nieuwe circulaire verdienmodellen zijn niet alleen goed voor mens en milieu, maar ook voor de Brabantse economie. We zagen tijdens de coronacrisis wat een verstoring van wereldwijde productieketens kan veroorzaken. De toekomst is circulair en het bedrijf Botanic Bites is hier een absolute voorloper in. Ze kijken op een vernieuwende manier naar voedsel én wisten hun bedrijfsmodel razendsnel aan te passen tijdens de coronacrisis. Dat moedigen wij graag aan met de eerste provinciale Gouden Cirkel.”

“Oesterzwamvoetjes passen uitstekend in curries en maaltijden.”

Een paar jaar geleden deed Doreen Westphal van Botanic Bites mee aan een ‘vegan challenge’: ze at een maand lang veganistisch. Ze ontdekte dat het aanbod van veganistisch voedsel in de winkels beperkt was en besloot zélf vleesvervangers te gaan maken. Daarvoor gebruikte ze bijvoorbeeld tomaten die vanwege hun vorm en kleur de supermarkt niet halen, maar die prima te verwerken zijn in gerechten. Een andere reststroom die Doreen Westphal ontdekte, was die van oesterzwamvoetjes, ook zo’n restproduct dat uitstekend past in curries en maaltijden. Nu verkoopt Botanic Bites onder andere ‘zwarma’ en ‘zpekjes’, gemaakt van de voetjes van zwammen.

Burgers, snacks en worsten

Botanic Bites is zo’n succes dat er inmiddels behalve Doreen Westphal nog drie mensen werken. Tot maart vorig jaar leverde het bedrijf uitsluitend met succes aan de horeca. Maar toen sloeg corona toe en viel een belangrijke afzetmarkt weg. Al snel redde Botanic Bites 1000 kilo oesterzwammen die geserveerd zouden worden in de beste restaurants in binnen- en buitenland – ware het niet dat zij van de ene op de andere dag moesten sluiten vanwege de eerste lockdown. Binnen een week verwerkte Botanic Bites ze in burgers, snacks en worsten en bezorgde ze in speciale bbq-boxen in heel Nederland. Inmiddels is dat deel van het assortiment uitgebreid tot ‘Fungi Friday BBQ Boxen’.

Spruitjesschillen in crackers

Van hutspot en preistampot tot chikka massala en Thai Yellow Curry. Met een breed assortiment aan puur plantaardige producten heeft Botanic Bites een gat in de markt gevonden. En altijd blijft het bedrijf op zoek naar vernieuwing. Zoals de huidige experimenten met spruitjesschillen, die zich laten verwerken in crackers. Weer een reststroom die Botanic Bites op een slimme en smakelijke manier circulair maakt. Aan de kwaliteit doet het bedrijf geen enkele concessie. De producten worden gegaard in de verpakking, zodat alle smaak behouden blijft en er geen nutriënten verloren gaan. “We passen hetzelfde principe toe als de weckpotten van vroeger”, vertelt Doreen Westphal. In de koelkast blijven Botanic Bites-producten maar liefst 4 weken houdbaar.

Tassen en rolkoffers van fietsbanden

‘Change the world one bite at a time’. Dat is de slogan van Botanic Bites. Doreen Westphal realiseert zich dat de wereld veranderen een kwestie van een lange adem is. Maar die adem heeft ze!
Ze groeide op in de jaren ’80 in Oost-Duitsland, waar zuinig leven een tweede natuur was. Tijdens haar studie in Engeland leerde ze dat alles wat een mens doet een footprint achterlaat. Het zetje richting ondernemerschap kreeg ze als inwoner van Amsterdam, toen ze bij een fietsenmaker een stapel binnenbanden zag liggen. Toen ze vroeg wat daarmee ging gebeuren, luidde het ontnuchterende antwoord: ‘die worden verbrand.’ Hierop richtte Doreen Westphal het succesvolle ‘Mensch Made’ op, dat tassen en rolkoffers van binnenbanden maakte en verkocht. Zo ook van het leer dat een Bulgaarse schoenfabrikant overhield.

Voor young professionals, gezinnen met kinderen en ‘empty nesters’

Maar als ‘impactondernemer’ – zoals ze zichzelf noemt – wilde Doreen Westphal méér. En wat heeft nóg meer impact dan design? Inderdaad, goed voedsel. Met de kant-en-klare maaltijden van Botanic Bites richt ze zich op young professionals die veel buiten de deur eten, gezinnen met kinderen, en ‘empty nesters’ die hun footprint willen verlagen.
Al met al ziet de provincie Noord-Brabant dan ook méér dan voldoende reden om de succesvolle circulaire aanpak van Botanic Bites te belonen met een Gouden Cirkel. Daarnaast wordt Botanic Bites als ontvanger van een Gouden Cirkel ook voorgedragen voor de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten