Janssen Pharmaceutica en Unicef sluiten eerste vaccinovereenkomst voor Afrikaanse Unie

Unicef heeft een overeenkomst gesloten met Janssen Pharmaceutica: het bedrijf zal tegen eind 2022 zo’n 220 miljoen doses van het vaccin van moederbedrijf Johnson & Johnson leveren voor alle 55 lidstaten van de Afrikaanse Unie (AU). De eerste 35 miljoen doses zouden op het continent aankomen tegen het einde van dit jaar. 

De Afrikaanse Unie heeft in november 2020 de African Vaccine Acquisition Trust (AVAT) opgericht om covid-19-vaccins aan het Afrikaanse continent te leveren, met als doel 60 procent van de bevolking van elk AU-land te vaccineren. Unicef zal namens het AVAT-initiatief vaccins aanschaffen en leveren. 

Naar alle verwachting zullen meerdere vaccins deel zullen uitmaken van de AVAT-portfolio. Maar het Johnson & Johnson-vaccin, waarvoor slechts één prik volstaat om volledig ingeënt te zijn, is het eerste dat erin wordt opgenomen.

1 procent gevaccineerd

“De toegang tot vaccins verloopt oneerlijk want minder dan 1 procent van de Afrikanen is al ingeënt tegen covid-19,” zegt Unicef-directeur Henrietta Fore. “Dit kan zo niet doorgaan. Unicef heeft een lange geschiedenis wat betreft de distributie van vaccins over de hele wereld en steunt nu ook de verschillende bestaande vaccinatieprogramma’s zoals AVAT, COVAX en andere inspanningen.”

Unicef zal als een van de grootste vaccin-aankopers en –verdelers ter wereld handelen als logistiek bureau voor AVAT. Het VN-kinderagentschap zal onder meer instaan voor het transport en de verdeling van beschikbare vaccins. Verder zal het agentschap er ook op toezien dat alle vaccins de gemeenschappen in de AU-landen bereiken waar ze nodig zijn.

Sterkste stijging

Het Afrikaanse continent heeft momenteel te maken met de sterkste stijging van het aantal covid-19-gevallen tot nu toe. Uitdagingen op vlak van leveringen van vaccins hebben ertoe geleid dat in veel Afrikaanse landen nog zeer grote groepen mensen niet gevaccineerd zijn. 

Eerder al heeft Unicef, onder de paraplu van het COVAX-programma, bijgedragen aan de levering van 100 miljoen doses voor 135 ontwikkelingslanden. 

“De wereld zo snel mogelijk gevaccineerd krijgen is de belangrijkste boodschap nu het virus zich verder verspreidt en muteert”, zegt Fore. “Dit is een van de grootste en meest complexe gezondheidsinspanningen die we ooit hebben moeten ondernemen. Het is alle hens aan dek. In de race om dit virus te bestrijden is gelijkheid niet mooi meegenomen, het is absolute noodzaak”, zegt ze. “Deze pandemie heeft iedereen iets gekost en sommigen alles. Enkel samen kunnen we deze ellende doen stoppen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten