Voor het eerst zijn er in België 2 kraanvogels geboren

Voor het eerst zijn er in België twee kraanvogels geboren. Dit bijzondere feit gebeurde op 30 april in de Vallei van de Zwarte Beek in Limburg. De voorbije jaren heeft Natuurpunt met de steun van de Vlaamse overheid (Agentschap Natuur en Bos en Vlaamse Landmaatschappij) hard ingezet op natuurherstel in dit valleigebied. Een koppel kraanvogels dat hier nu succesvol broedt, is de bekroning van al dit werk. 

Twee keer per jaar trekken de kraanvogels trompetterend in grote groepen over het oosten van ons land naar hun zomer- of winterverblijf. De afgelopen drie jaar streek er telkens een koppel neer in de Vallei van de Zwarte Beek. Vorig jaar maakten ze hier voor het eerst een nest maar kwam het niet tot een broedgeval. Dit jaar lukte het wel. Op 30 april kwamen twee kleine kraanvogels uit hun ei. Voor zover we konden teruggaan in de geschiedenis, is dit het eerste broedgeval in België. 

Ambassadeurs voor meer natte natuur

“Ik ben enorm fier dat er een eerste succesvol broedgeval is van de kraanvogel in Vlaanderen, en dan nog in Limburg”, zegt Vlaams minister van natuur Zuhal Demir. “Na de wolf mogen we nu weer een topsoort toevoegen aan het lijstje. Ik heb ook de eer gekregen om de twee kleintjes een naam te geven. Ik kies voor Gru en Dru, naar de tweelingbroers uit de animatiefilm de Verschrikkelijke Ikke. Zij hebben ook van die lange smalle benen en bovendien is de Latijnse naam voor kraanvogel Grus grus. Dit is een grote pluim op de hoed van de Natuurpunters die keihard gewerkt hebben om dit prachtige veen- en moerasgebied te herstellen, met de steun van de Vlaamse overheid. Met de Blue Deal willen we verder investeren in wetlands. Laat Gru & Dru de ambassadeurs zijn van meer natte natuur in Vlaanderen!”

Natuurherstel loont

“Het is geen toeval dat de kraanvogels de Vallei van de Zwarte Beek uitkiezen, al zijn we toch nog blij verrast”, zegt Noah Janssen, directeur Natuurbeheer. “In Nederland en Duitsland broeden ze al jaren in uitgestrekte reservaten van duizenden hectares. Daar tegenover is de Vallei van de Zwarte Beek maar klein. Maar we hebben hier de voorbije 50 jaar heel hard gewerkt om de natuur te vernatten en de vegetatie, zoals venen en moeras, te herstellen. Dankzij een aangepast beheer kunnen de kraanvogels hier voldoende voedsel vinden en is er ook genoeg beschutting om een nest te maken. Dat Gru & Dru hier nu geboren worden, stemt hoopvol over wat er mogelijk is in Vlaanderen. Dit had enkele jaren geleden niemand durven hopen!”

De kleine kraanvogels zullen ongeveer half juli hun eerste vliegpogingen doen. Tot eind oktober zal het kraanvogelgezin in ons land blijven. Daarna vliegen ze waarschijnlijk naar het zuiden om te overwinteren. Kraanvogels zijn nestplaatstrouw, dus de kans is groot dat er in de toekomst nog kleine kraanvogels hier geboren zullen worden. 

Gun ze rust

Hoe graag mensen de vogels ook van dichtbij willen komen bewonderen, we houden de nestlocatie strikt geheim. De dieren zijn zeer gevoelig voor verstoring en we willen hen de nodige rust gunnen. Een speciaal opgerichte kraanvogelwacht zal hier toezicht op houden. Iedereen is welkom om in de Vallei van de Zwarte beek te komen wandelen en het leefgebied van de kraanvogels te komen ontdekken. Maar blijf op de paden en hou je hond aan de leiband.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten