Medicatieveiligheid in ziekenhuizen door samenwerking vergroten

Medicatieveiligheid in het ziekenhuis vergroten. Met dit doel zijn het Eindhovense Catharina Ziekenhuis en software-ontwikkelaar voor medicatieveiligheid Gaston Medical, eveneens in Eindhoven, een samenwerking aangegaan met nog zeven andere ziekenhuisapothekers in Nederland door hun opgebouwde kennis met elkaar te delen. Een nieuwe stap in hun samenwerking.

Goedwerkende medicatiebewaking in ziekenhuizen voorkomt dat patiënten onjuiste medicijnen krijgen of dat conflicterende medicijnen worden toegediend. Het Catharina Ziekenhuis richt zich al jaren op medicatiebewaking die naast de standaard-medicatiebewaking vanuit het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) ook specifieke kenmerken van een patiënt meeneemt of actuele gegevens, zoals real time lab-uitslagen.

Medicatiebewaking is maatwerk per patiënt

Gaston Medical en het ziekenhuis werken al sinds 2003 samen aan het verfijnen van de klinische beslisregels (clinical rules). Het ziekenhuis koos voor samenwerking met Gaston Medical omdat zij via hun software de gangbare medicatiebewaking van het EPD kon aanvullen met eigen beslisregels. Nu loopt het Catharina Ziekenhuis voorop in klinische beslisregels die de generieke meldingen vanuit het EPD filteren en verfijnen. De ziekenhuisapothekers van het ziekenhuis krijgen nu alleen nog waarschuwingen die écht aandacht vereisen. Medicatiebewaking is daardoor echt maatwerk per patiënt geworden. De software van Gaston Medical maakte dit mogelijk.

Andere ziekenhuisapothekers denken nu mee

De clinical rules van het Catharina Ziekenhuis, die in samenwerking met het Maastricht Universitair Medisch Centrum en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen zijn ontwikkeld, zijn nu ook beschikbaar voor andere ziekenhuizen via de software van Gaston Medical. De vraag daarbij is: werken deze clinical rules ook voor andere ziekenhuisapothekers? Om dat te ervaren is onlangs een gebruikersgroep met ziekenhuisapothekers opgericht die ook de aanvullende software van Gaston Medical gebruiken. Door hun input en ervaring worden de beslisregels van het Catharina Ziekenhuis verder geschikt gemaakt voor ziekenhuisapothekers in het hele land. Daarnaast kunnen in de toekomst ook collega-ziekenhuizen hun eigen lokale clinical rules aan elkaar beschikbaar stellen via deze nieuwe gebruikersgroep, waardoor kennisdeling rondom clinical rules beter mogelijk is.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten