‘Zero Hunger Lab’, een zelfstandig onderdeel van Tilburg University onder aanvoering van hoogleraar ‘Toepassingen Data Science’ Hein Fleuren, gaat samen met Wageningen University twee projectonderzoeken doen naar de vraag hoe voedselverspilling in de voedselketen drastisch kan worden teruggebracht. De Europese Commissie (EU) heeft voor een compleet onderzoek in het kader van het Farm tot Fork-programma twaalf miljoen euro beschikbaar gesteld. Een consortium van 43 partijen, waaronder Tilburg University, gaat zich met deze taak bezighouden.
Het Zero Hunger Lab van Tilburg University richt zich samen met ‘Wageningen’ op twee concrete deelprojecten:
- In samenwerking met de Voedselbanken wordt onderzocht hoe al het overtollig voedsel in supermarkten terecht kan komen bij voedselbanken.
- In samenwerking met het Voedingscentrum wordt gekeken hoe er naast de Schijf van Vijf voor gezond voedsel ook iets soortgelijks ontwikkeld kan worden voor duurzaam, milieuvriendelijk voedsel.
De twee deelprojecten maken deel uit van een compleet onderzoek in het kader van het Farm tot Fork-programma van de EU. Het doel ervan is het voedselverlies en de voedselverspilling tegen 2030 te halveren en tegen 2050 tot bijna nul te reduceren. De partners in het consortium willen met voorbeeldprojecten laten zien hoe voedselverspilling is te voorkomen. Onder de partners zitten innovatieve startups die zich bezighouden met alternatieve voedselstrategieën, zoals algen als voedselbron. Er zijn ook partijen die zich meer met de beleidsmatige aspecten bezighouden, bijvoorbeeld met betrekking tot de landbouwpolitiek in Europa.