Studenten ontwerpen machine die strandafval recycleert

Een machine op maat ontwerpen om gevellei te produceren met gerecycleerde kunststofdeeltjes uit strandafval. Dat is de uitdaging waar 23 studenten van de opleiding ontwerp- en productietechnologie van Hogeschool VIVES campus Kortrijk voor staan. Dit project werd voorgesteld tijdens de feestelijke opening van O.666, de eerste circulaire hub van de kust in de voormalige North Sea Bunkers in Oostende.

O.666

O.666 is een broedplaats en labo voor ondernemers, makers, sociale actoren, kunstorganisaties en burgerinitiatieven. Netwerken, samenwerken, ontmoeten, verbinden, creëren en innoveren vormen de kern van de organisatie. O.666 is een proeftuin voor circulaire economie, sociaal en maatschappelijk verantwoord ondernemen. O.666 zet in op een nauwe verbinding en dialoog met de buurt en de stad Oostende waardoor de site opnieuw betekenis krijgt. Ze staan voor publiekswerking, participatie en educatie in de vorm van open ateliers, fora, presentaties en evenementen.

Gedurende de komende jaren zullen nieuwe initiatieven van bewoners, lokale culturele en sociale actoren en innoverend ondernemen letterlijk “ruimte” krijgen. 0.666 wordt een haven waar experimenten het ruime sop kunnen kiezen en waar plaats is voor ontmoeting en evenementen, gesprek en debat, vernieuwend denken, ontdekken, creativiteit en ondernemen. O.666 als hub waar stad en samenleving worden gemaakt.

Sun, Sea & plastic

Onze stranden liggen vol met afval afkomstig uit het toerisme of door wat is gestrand uit de plastic soup. Vandaag ruimt een heel netwerk aan organisaties, zoals de propere strandlopers, elke dag opnieuw het kunststof afval uit het zand. Daarnaast sorteren en wassen ze het gerecupereerde kunststof en nemen actie om het transformeren tot nieuwe producten met een ecologische en sociale meerwaarde.

Onze uitdaging

De opleiding ontwerp- en productietechnologie, die ook kunststoffen aanbiedt in het lessenpakket, wil mee een oplossing bieden aan deze plastic soup. Hoe kunnen we dit beter doen dan onze technisch-creatieve kennis in te zetten bij het helpen vertalen van ideeën in concrete oplossingen? De gevel van 0.666 wordt het uitgangsbord voor hun werking en activiteiten. Daarom gaat VIVES mee de uitdaging aan om een machine te ontwerpen waarmee we met kunststof gerecupereerd op het strand, gevelleien gaan produceren. De uiteindelijke productie zal gebeuren in participatie met de buurt.

Opdracht

Aan de opdracht namen 23 studenten deel van de opleiding ontwerp- en productietechnologie. De opdracht kaderde binnen de module industrieel ontwerpen. De studenten werden tijdens de eerste fase opgesplitst in groepjes van 3 a 4.

In een eerste fase werden de studenten ingeleid in de materie, lag de focus op onderzoek en het ontwerpen van een concept voor een gevellei. De tweede fase spitste zich toe op onderzoek: hoe de lei produceren en hoe een machine daartoe ontwikkelen. Hierbij

werden productietechnieken verkend, kritische punten getest, een mock-up en een technisch dossier gemaakt.

Vervolgens gingen 7 groepjes studenten aan de slag met het technisch dossier om de verschillende machines te realiseren om hiermee leien te produceren. Deze fase werd gekenmerkt door het verder verfijnen van de machines, de aankoop van materialen en onderdelen, het uitvoeren van las- en snijwerk, het opstellen van het montageschema en het elektrisch circuit, de assemblage van de machine, … en productietesten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten