Kinderen bedenken stadion met zonnepanelen-dak en voetbalshirts met ingebouwde ventilatoren

Kinderen van basisscholen op een nieuwe manier kennis laten maken met technologie en de wereld van topsport. Waarbij de nadruk ligt op het stimuleren van 21ste eeuw-vaardigheden, zoals samenwerken, onderzoeken, ontwerpen en creativiteit. Vaardigheden die belangrijk zijn om kinderen voor te bereiden op het brede scala aan mogelijkheden van studeren en werken in de continue veranderende wereld van de techniek. Dat is het doel van de PSV Scholenchallenge waarvoor ondernemingen in het partnership Brainport Eindhoven en eredivisievoetbalclub PSV hun krachten hebben gebundeld. En juffrouw Lieke met haar leerlingen van groep 6 van de Trudoschool in het Helmondse Stiphout wonnen de 1ste PSV Brainport Scholenchallenge. De opdracht luidde: ontwerp de club van de toekomst. De groep van juf Lieke bedacht een buis om supporters die niet naar binnen mogen, direct naar buiten te begeleiden.PSV-mascotte Phoxy reikte de prijs in de klas uit: een vip-arrangement voor een wedstrijd van PSV (zie foto).

De scholenchallenge richt zich op het primaire basisonderwijs. In dit eerste jaar is gestart met een pilot met groep 6 van tien geselecteerde basisscholen uit de regio. De komende jaren wordt het project uitgebreid naar de groepen 7 en 8 en naar alle scholen in de Brainport regio. De scholenchallenge krijgt een volwaardige rol in het curriculum van het primair onderwijs van de betreffende basisscholen. De eerste tien scholen die meededen behoorden tot een mix van verschillende onderwijsinstellingen en onderwijsvormen uit de regio.

Vijf onderzoekthema’s: energie, gezondheid, veiligheid, voeding, mobiliteit

Bij de start van de scholenchallenge werden de ‘juffen’ en ‘meesters’ van groep 6 benoemd tot zogenoemde PSV-trainer.De leerlingen gingen in groepjes aan de slag om te werken aan de club van de toekomst. Zij behandelden vragen zoals: hoe ziet PSV eruit in 2030? Heeft PSV in 2030 nog een energierekening? Hoe richt je een stadion zonder deuren in? Hoe kun je energiebewust 35.000 mensen naar het stadion laten komen? Leven alle fans van de club gezond? Is er genoeg voedsel in de buurt voor iedereen? Ze onderzochten deze vragen aan de hand van vijf belangrijke thema’s: energie, gezondheid, veiligheid, voeding en mobiliteit.
De ‘trainer’ van elk team kent zijn/haar leerlingen natuurlijk het beste en daarom was er voor de juffen en meesters de mogelijkheid via een digitaal platform het team te ondersteunen. Er zijn speciale, bijbehorende programma’s geschreven voor bijvoorbeeld de schoolonderdelen begrijpend lezen en rekenen. Daarnaast konden vragen worden gesteld aan de experts van PSV en de Brainport-bedrijven en kregen de teams hulp bij het ontwikkelen van de presentaties van hun plannen.

Ook ideeën over 3d-geprint eten

De opdracht om na te denken over de voetbalclub van de toekomst op het gebied van energie, gezondheid, veiligheid, voeding en mobiliteit leverde vernieuwende ideeën op. Van een stadion met een uitschuifbaar zonnepanelen-dak tot voetbalshirts met ingebouwde ventilatoren. De jury was ook enthousiast over de ideeën rondom het gezonde 3d-geprint eten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten