Hoogwaardige gezondheidszorg voor minderbedeelden

Uit het zojuist gepubliceerde jaarverslag over 2020 blijkt dat activiteiten van de Philips Foundation   ertoe hebben geleid dat door steun aan 75 projecten 7,5 miljoen mensen in achtergestelde gemeenschapen toegang hebben gekregen tot betaalbare kwalitatieve gezondheidszorg in China, Afrika, Europa en het Midden-Oosten. De missie van de Philips Foundation is toegang bieden tot hoogwaardige gezondheidszorg voor minderbedeelde gemeenschappen door middel van zinvolle innovatie. Van de 75 succesvolle projecten waren er 40 gericht op de bestrijding van COVID-19.

Philips Foundation is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling die in 2014 is opgericht. De Foundation is gebaseerd op de overtuiging dat innovatie en samenwerking kunnen helpen bij het oplossen van enkele van ’s werelds zwaarste uitdagingen op het gebied van gezondheidszorg voor minderbedeelden. De Foundation zet zich in voor de Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) 3 en 17 van de Verenigde Naties. Doelstelling 3 luidt: zorg voor een gezond leven en bevorder welzijn voor iedereen van alle leeftijden. Doelstelling 17 stelt: revitaliseer het wereldwijde partnerschap voor duurzame ontwikkeling.
Philips Foundation vervult haar missie door de expertise, innovatieve producten en oplossingen van Philips in te zetten, door samen te werken met belangrijke partners over de hele wereld, waaronder UNICEF, Amref en Save the Children en door financiële steun te bieden aan samenwerkingsactiviteiten van deze instellingen.

Inspanningen opgevoerd vanwege COVID-19

Toen begin 2020 de pandemie COVID-19 toesloeg, heeft de Philips Foundation volgens het jaarverslag haar inspanningen opgevoerd om de meest bedreigde gemeenschappen te beschermen. Voorbeelden die in het jaarverslag van de organisatie worden benadrukt, zijn onder meer:

  • gezondheidszorgapparatuur voor Thunder God Mountain Hospital in Wuhan (China);
  • AI-software om COVID-19-patiënten te detecteren en te monitoren in 11 Zuid-Afrikaanse ziekenhuizen;
  • machine learning en AI om epidemische uitbraken te identificeren in Afrika;
  • snel inzetbare intensive care-afdelingen in Italië en Libanon.

Nieuwe projecten

Naast de COVID-19-reactieinspanningen is de Philips Foundation erin geslaagd nieuwe projecten te initiëren. Het jaarverslag 2020 noemt twee opvallende voorbeelden:

  • het gezamenlijke initiatief met UNICEF om het ‘Maker Innovation’-project in Kenia te financieren en te ondersteunen;
  • de samenwerking met de Britse liefdadigheidsinstelling Global Action Plan om het ‘The Clean Air for Schools Framework’ te lanceren.

Het Maker Innovation-project in Kenia is een ‘verander het systeem van binnenuit’-initiatief. Het is gericht op het bereiken van een betere gezondheid van moeder en pasgeboren kind in omgevingen met weinig middelen. Dit gebeurt door lokale praktische innovatie en ondernemerschap te stimuleren om oplossingen te creëren die voldoen aan lokale behoeften.

Clean Air for Schools Framework is een raamwerk dat scholen, leerkrachten, ouders en lokale autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk en de Republiek Ierland voorziet van een extern gevalideerde actieblauwdruk voor de aanpak van luchtvervuiling in en rond scholen. Er zijn aanwijzingen dat halvering van de luchtverontreiniging buitenshuis zou kunnen resulteren in een vermindering van 20% tot 50% van het aantal kinderen met een slechte longfunctie. Het raamwerk is zo goed ontvangen dat de blauwdruk nu ook in Spanje wordt uitgerold.

Voorts hielp de Philips Foundation 50 franchisenemers van Healthy Entrepreneurs in Oeganda. Dit zijn kleine bedrijven in lokale gemeenschappen die vrij verkrijgbare medicijnen en gezondheidsproducten verkopen. De foundation heeft deze franchisenemers geholpen met de uitbreiding van hun diensten met diagnostische hulpmiddelen en telezorgdiensten. Dit resulteerde in een groter publiek bewustzijn van de ziekte, een beter inzicht in de toestand van de patiënt, lagere kosten voor patiënten en hogere inkomsten.

Daarnaast verstrekte de Philips Foundation een lening aan CheckUps Medical, een aanbieder van betaalbare eerstelijnsgezondheidszorg in Kenia en Zuid-Soedan, om meer laagbetaalde gezinnen te helpen toegang te krijgen tot medicijnen en zorg, een mobiele kliniek te lanceren en het teleconsultatie- en thuisgebruik van CheckUps verder te ontwikkelen. De Philips Foundation maakte ook de oprichting mogelijk van het Solvoz-platform voor snelle inkoop van humanitaire hulp, evenals de Mondmaskerfabriek, die aan het begin van de COVID-19-crisis de eerste fabrikant van chirurgische gezichtsmaskers in Nederland was.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten