Genk gaat voor een rookvrije generatie

Elke week opnieuw beginnen in België honderden kinderen met roken. Van de dagelijkse rokers is één op vijf (19%) begonnen voor de leeftijd van 16 jaar, 48% is tussen de 16 en 18 jaar. Confronterende cijfers. Daarom tekent stad Genk in op de campagne ‘Generatie Rookvrij’ die ijvert voor een samenleving waarin kinderen en jongeren niet meer in de verleiding komen om te beginnen roken.

Het initiatief ‘Generatie Rookvrij’ wil ieder kind in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook, zodat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend wordt en niet-roken de norm. Door niet meer te roken in het zicht van kinderen en kinderen een andere norm rond roken te leren, maak je hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Zien roken, doet roken

Kinderen en jongeren kopiëren gedrag. Roken valt daar ook onder. Als ze andere jongeren of volwassenen zien roken, dan wekt dat de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving.

Schepen van Sociaal Welzijn Ria Grondelaers: “Stad Genk draagt vanaf nu officieel het label ‘Generatie Rookvrij’, omdat het kinderen de kans wil geven om rookvrij op te groeien. ‘Generatie Rookvrij’ wil dat kinderen die nu geboren worden over 18 jaar kunnen zeggen ‘Ik behoor tot een rookvrije generatie!’.”

“Dat kan door zoveel mogelijk plekken waar kinderen komen rookvrij te maken”, vult schepen van Samenleven Anniek Nagels aan. “Daarom bannen LABIOMISTA, De Uitdaging, het Vrouwencentrum én het SportinGenk Park de sigaret en zijn het officieel rookvrije sites. Er mag dus niet meer gerookt worden op het terrein; zeker niet binnen, maar ook niet buiten.”

Roken en ravotten gaan niet samen

“Kinderen en jongeren moeten kunnen sporten, spelen en zich amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt”, gaat schepen van Sport Kathleen Parthoens verder. “Het SportinGenk Park vervult hierin een sterke voorbeeldrol, net omdat het een kindvriendelijke plek is. Aan de ingang hebben we borden geplaatst met het opschrift ‘Welkom in een rookvrij SportinGenk Park’, en zijn de asbakken weggenomen. Er is nog wel een rookzone, maar uit het zicht. En we sensibiliseren bezoekers duidelijk om niet te roken in het bijzijn van minderjarigen.”

Al vier rookvrije sites

Burgemeester Wim Dries: “Een wereld waarin onze kinderen rookvrij kunnen opgroeien, komt steeds dichterbij. En daar wil stad Genk hard aan meewerken. Vandaag stellen we de eerste vier rookvrije Genkse sites voor, maar daar zal het natuurlijk niet bij blijven. Stad Genk zal tijdens deze legislatuur elk jaar enkele sites rookvrij maken. We betrekken telkens de bijhorende adviesraden om na te gaan op welke manier we verenigingen en organisaties kunnen stimuleren om ook hun eigen infrastructuur en terreinen rookvrij te maken. We rekenen op alle Genkenaren om voluit met ons mee te streven naar die 100 procent rookvrije generatie.”

Rookstopcursus in samenwerking met ZOL

“Op 31 mei is het Werelddag tegen Tabak, een dag waarop veel rokers beslissen om de sigaret definitief uit hun leven te bannen. Stad Genk wil hen hierbij maximaal ondersteunen. Vanaf 9 september organiseren we opnieuw een rookstopcursus in nauwe samenwerking met het ZOL. Hierbij een warme oproep om in te schrijven via www.genk.be/rookvrijestad, want het is bewezen dat wie zich laat begeleiden tot vier keer meer kans heeft om te slagen”, besluit schepen Grondelaers

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten