Moeder- en kindsterfte drastisch gedaald in China

Chinese kinderen zijn steeds gezonder. Cijfers over moeder- en kindersterfte uit het land zijn de afgelopen zeventig jaar enorm gedaald, blijkt uit een rapport in The Lancet. Daar heeft de eenkindpolitiek, die enkele jaren geleden versoepeld werd, gedeeltelijk mee te maken.

Ruim een halve eeuw geleden was het pover gesteld met de gezondheid van moeders en hun pasgeboren kinderen in China. Uit onderzoek van The Lancet, dat cijfers van de Chinese gezondheidsinstituten en wetenschappelijk onderzoek uit Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk met elkaar vergeleek, blijkt hoe het vandaag met hun overlevingskansen gesteld is.

In 1949 was er nog sprake van een mortaliteit van 20 procent bij zuigelingen: per 1000 geboortes haalden 200 kinderen het niet. Op het vlak van moedersterfte lieten per 100.000 geboortes 1500 moeders het leven.

“Maar intussen zijn Chinese kinderen even kerngezond als jonge Australiërs”, zegt professor George Patton, specialist op het vlak van gezondheid van adolescenten aan Murdoch Children’s Research Instituut, die als hoofdonderzoeker betrokken was bij het rapport in The Lancet. “Dat is een opmerkelijk resultaat”.

In 2019 haalde gemiddeld 5,6 kinderen per 1000 geboortes het niet, wat neerkomt op een mortaliteitscijfer van een halve procent. Op het vlak van moedersterfte daalde de mortaliteit tot 17,8 sterfgevallen per 100.000 geboortes.

Eenkindpolitiek

De redenen zijn divers, blijkt uit het rapport. China heeft de afgelopen zeven decennia een enorme vooruitgang geboekt op het vlak van sociaaleconomische ontwikkeling, verklaart Patton. “De armoede is significant gedaald, de publieke gezondheidszorg, vaccinatiegraad en sociale zekerheid zijn verbeterd en er is sterk ingezet op begeleiding van zwangere vrouwen.”

De eenkindpolitiek, die in 1979 werd ingevoerd in China en pas in 2015 versoepeld werd, is ook een reden waarom het met de Chinese kinderen beter gesteld is. “Het Chinese beleid op vlak van kinderen, inclusief de eenkindpolitiek, heeft een enorme impact gehad op de vergrijzing”, zegt Patton. “De focus op de gezondheid van kinderen en jongeren toont aan dat China het nodig vindt om in de volgende generatie te investeren.”

Volgens Patton zullen we datzelfde patroon zien terugkeren in andere landen waar de gemiddelde bevolking steeds ouder wordt. “Het Chinese model, waarbij er steeds meer aandacht geschonken wordt aan de gezondheid van jonge mensen, is tot op zekere hoogte een rolmodel voor andere landen”, klinkt het.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten