Duitsland lanceert miljardenfonds om de natuur te beschermen

Duitsland heeft een fonds opgericht ter waarde van 1 miljard dollar (820 miljoen euro) dat moet helpen om de natuur te beschermen.

Het Legacy Landscapes Fund wil voldoende financiering van particuliere en publieke donoren mobiliseren om de komende vijftien jaar financiële steun te bieden aan dertig beschermde gebieden, op drie verschillende continenten.

Tijdens een lanceringsevenement eerder deze week zei de Duitse minister van Financiën Gerd Muller dat het fonds “duurzame, betrouwbare basisfinanciering zou bieden voor ten minste dertig hotspots op het gebied van biodiversiteit in Afrika, Azië en Latijns-Amerika”.

Verdedigingswerken tegen klimaatcrisis versterken

De Duitse regering en verschillende particuliere donoren hebben de eerste 100 miljoen dollar in het fonds geïnvesteerd, dat zal worden gebruikt voor zeven proefprojecten in vier Afrikaanse landen, Indonesië, Cambodja en Bolivia. Het geld zal worden gebruikt om parkwachters te betalen, lokale gemeenschappen te ondersteunen, bewaking en monitoring te financieren en de infrastructuur te onderhouden.

De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry en VN-klimaatchef Patricia Espinosa kwamen ook aan het woord tijdens de lancering: “De natuur is onze beste verdedigingslinie tegen de klimaatcrisis”, zei Kerry, doelend op de rol van de natuur voor de opslag van CO2. “Als het de kans krijgt, herstelt de natuur zich vaak.”

“Moeder natuur werkt niet in een silo”, zei Espinosa, erop wijzend dat de vernietiging van de natuur kan leiden tot een dodelijke reeks gebeurtenissen en ernstige gevolgen kan hebben voor de menselijke gezondheid. Andere sprekers benadrukten het verband tussen het verlies aan biodiversiteit en de verspreiding van ziekten zoals het coronavirus.

Wereldwijde beweging

Stefanie Lang, de directeur van het fonds, zei dat ook de Franse president Emmanuel Macron zijn steun heeft uitgesproken en ernaar streeft om tegen 2022 een financiële bijdrage te leveren. “We hopen andere regeringen aan te trekken om zich bij het initiatief aan te sluiten. Dit moet een wereldwijde beweging worden”, zei ze. “Door ervoor te zorgen dat de kosten van natuurbescherming worden gedekt, pakt het Legacy Landscapes Fund een belangrijke bedreiging aan voor het voortbestaan ​​van soorten en de mensheid.”

Het fonds werd opgericht voorafgaand aan een wereldwijde top over biodiversiteit in Kunming, China in oktober, waar de VN zullen proberen een overeenkomst te bereiken over de bescherming van 30 procent van het land en water op aarde tegen 2030.

Meer dan 50 landen, waaronder de VS, het VK en Frankrijk, hebben gezegd dat ze dat plan zullen steunen. Tot op heden is slechts 17 procent van het land en 8 procent van de oceanen beschermd. Volgens een nieuw rapport dat woensdag is gepubliceerd, is het aantal beschermde gebieden sinds 2010 met 42 procent gestegen.

Dit is een abstract uit een artikel dat oorspronkelijk is verschenen bij Climate Home News

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten