Verbeterde zorg voor patiënten met abnormaal hartritme

Met een apparaatje, niet groter dan twee lucifers en dat in tien minuten tijd onder de huid wordt aangebracht, kunnen patiënten met een abnormaal hartritme voortaan over een langere periode door ziekenhuismedewerkers op afstand in de gaten worden gehouden. Het is een draadloze bluetooth-hartmonitor, waarvan ook de instellingen op afstand kunnen worden aangepast. Het apparaatje wordt gekoppeld aan de mobiele telefoon van de patiënt. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is onlangs de eerste patiënt van Nederland geïmplanteerd met deze nieuwe uitvinding.

Cardioloog Tim Simmers, die het apparaatje plaatste, vertelt voor wie het apparaatje is bedoeld: “Voor patiënten met een abnormaal hartritme die symptomen ervaren als duizeligheid, hartkloppingen, flauwvallen en pijn op de borst, waardoor langdurige controle nodig is.”
Het apparaatje, door het Eindhovense medisch-technologie bedrijf Medtronic ontwikkeld, wordt onder de huid in de borstkas geïnjecteerd. De ingreep wordt in minder dan tien minuten onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Het apparaatje is verbonden met een app die voortdurend en heel nauwkeurig ECG-gegevens registreert en deze deelt met het zorgteam in het ziekenhuis, óók als  hartritmestoornissen zich voordoen.

Patiënt kan ook zelf zijn waardes in de gaten houden

Als de hartmonitor eenmaal onder de huid is gebracht, wordt het via BlueSync-technologie gekoppeld aan de app op de telefoon van de patiënt, zodat de gegevens kunnen worden overgedragen naar het ziekenhuis. Ondanks de minimale afmeting heeft de monitor een levensduur van 4,5 jaar. Cardioloog Simmers: “Deze hartmonitor communiceert via de eigen mobiele telefoon met de remote-care-afdeling van het ziekenhuis in plaats van de gebruikelijke manier via een zender die patiënten ‘vast’ op het nachtkastje moeten zetten. Het is sowieso in deze Covid-19-pandemie goed dat we hartpatiënten op afstand kunnen monitoren en dus niet naar het ziekenhuis hoeven te komen.”

De incisie was zo minimaal dat het wondje niet eens gehecht hoefde te worden

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven plaatste de nieuwste monitor als eerste in Nederland. Simmers: “In ons hartcentrum werken wij voortdurend samen met partners zoals Medtronic om de zorg voor patiënten verder te verbeteren en innovatieve oplossingen beschikbaar te hebben. Nieuwe technologie betekent vaak dat de patiënt daar direct voordeel van ondervindt. Zoals in dit geval dat de patiënt volledig op afstand gemonitord wordt en ook zelf zijn waardes in de gaten kan houden. Ook dat dit soort innovaties ‘minimaal invasief’ zijn, dus dat we door kleine openingen in het lichaam al veel kunnen doen. Bij de eerste plaatsing was zo’n minimale incisie nodig, dat we het wondje niet eens hoefden te  hechten.”
In de loop van de komende maanden is de implanteerbare bluetooth-hartmonitor in steeds meer Nederlandse ziekenhuizen beschikbaar.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten