Hernieuwbare energiebronnen groeien sneller dan ooit ondanks pandemie

De groeicijfers voor hernieuwbare energiebronnen breken twintig jaar aan records, en alles wijst op een nog veel snellere groei na de pandemie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Volgens de cijfers van het IEA kwam er vorig jaar wereldwijd 280 gigawatt aan schone energie bij – maar liefst 45 procent meer dan het jaar ervoor. Dat is meteen de grootste stijging sinds 1999.

Bovendien wordt die groei in 2020 het “nieuwe normaal”, zegt de IEA, want ook in 2021 en 2022 wordt een groei van 270 en 280 gigawatt verwacht, ondanks een lichte vertraging in China.

De cijfers liggen een pak hoger dan de eigen inschattingen die de IEA in november nog had gepubliceerd. Dat is vooral te danken aan regeringen die grote projecten hebben geveild en bedrijven die enorme aankoopovereenkomsten gesloten hebben – midden in de pandemie.

Optimisme

“Wind- en zonne-energie geven ons reden om optimistisch te zijn over het klimaat, omdat ze record na record breken”, zegt IEA-directeur Fatih Birol. “Vorig jaar was de hernieuwbare groei goed voor 90 procent van de totale groei in de energiesector.”

Volgens Birol moeten regeringen nu gebruik maken van het momentum om investeringen in wind- en zonne-energie nog meer aan te moedigen. “Ze moeten investeren in bijkomende infrastructuur en in andere cruciale technologieën zoals waterkracht, bio-energie en aardwarmte”, zegt hij. “Een gigantische uitbreiding van schone elektriciteit is essentieel om de wereld een kans te geven om de klimaatdoelstellingen te halen.” Windenergie groeide vorig jaar bijna twee keer zo snel als in 2019. Naar verwachting zal de groei licht afnemen in de volgende jaren maar nog altijd veel groter zijn dan in de periode 2017-2019.

Zonnepanelen zullen records blijven breken, denkt de IEA, en in 2022 met meer dan 160 gigawatt groeien. Dat is bijna de helft meer dan de groei voor de pandemie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten