Elf studenten van het minorprogramma ‘Embrace TEC’ van Fontys Hogescholen in Eindhoven zijn een ‘Libanon challenge’ gestart. Samen met nog tachtig medestudenten doen ze hun best om zoveel mogelijk levensmiddelen en andere benodigde goederen voor Libanon te verzamelen. Daarvoor werken ze samen met zeven non-profitorganisaties die in Libanon zelf de spullen zo eerlijk mogelijk zullen verdelen.
De minor ‘Embrace TEC’ werkt met ‘open ended challenges’. In de ‘Pulsed For Good Challenges’ van Fontys is het concept ‘Donate With Dignity’ ontstaan. Hierin staan maatschappelijke vraagstukken centraal. Maatschappelijke vraagstukken die studenten laten leren in een uitdagende context. De ontwikkeling van professionele vaardigheden worden in dit concept optimaal benut. Tijdens het ontwerpen van een oplossing – individueel of met een team – doen ze nieuwe kennis op en ontdekken ze dat er veel inzichten, vragen en antwoorden nodig zijn om verder te komen in een realisatieproces.
Het concept ‘Donate With Dignity’ draait om een andere vorm van doneren dan simpelweg afgedankte kleren opsturen naar mensen in een ander land. ‘Donate with dignity’ gaat over kwaliteit én het waardig doorgeven van spullen die de ontvangende partij echt nodig heeft. Het doel van de Fontysstudenten is om vóór 7 mei twee volle 40-voet zeecontainers met hulpgoederen naar Libanon te sturen.
(lees verder onder de foto)

Hoe meer de studenten over de Libanese situatie te weten komen, hoe enthousiaster ze worden. Het inzamelen gaat ook steeds beter. Mensen zien de containers staan en stellen vragen. Vaak komen ze terug met spullen, zo blijkt uit een publicatie in het Eindhovens Dagblad.
Studenten veranderen in ‘zelfgestuurde professionals.’
Het ’Embrace Tec’-minorprogramma van Fontys vindt twee keer per jaar plaats gegeven in de locatie Brainport Eindhoven. Het is gericht op derde en vierdejaars technische en niet-technische studenten. Het zijn twintig krachtige weken vol rauwe actie, belooft de leiding van Fontys. Tijdens het programma ondergaan de studenten een gevarieerde reeks uitdagende activiteiten waarmee ze individueel of als groep worden geconfronteerd. Ze leren door te doen, moeten zinvolle uitdagingen oplossen, echte prototypes ontwerpen, excursies maken, contact leggen met branchedeskundigen en werken in multiculturele en multidisciplinaire teams. Zo veranderen ze in ‘zelfgestuurde professionals’, aldus de Fontysleiding.
Een laptop kost in Libanon vijf keer een maandloon
,,Libanon en haar 6 miljoen inwoners zijn getroffen door een verzameling van verwoestende crisissen. Ernstige instabiliteit in de overheid, het huisvesten van 1,2 miljoen Syrische vluchtelingen, een instortende economie en werkeloosheid onder circa 1.8 miljoen mensen. Vervolgens maakte COVID-19 alles erger. Libanon kent een van de strengste lockdowns op aarde. Als olie op het vuur zorgde de enorme explosie in de haven van Beiroet ervoor dat 300.000 mensen op één dag dakloos werden. Momenteel leven 1.7 miljoen inwoners onder de armoedegrens en velen kampen met een levensbedreigend voedseltekort. Ongeveer de helft van de kinderen kan niet naar school en sommigen worden ingezet als arbeiders”, licht initiatiefnemer Brian Schellekens toe.
De studenten verzamelen de komende weken voor zeven gemeenschapsprojecten in Libanon voedsel, babyartikelen, kinderkleding, medische benodigdheden en nog veel meer. ,,Vooral laptops, babymelk en luiers, ondergoed, medische goederen, verzorgingsproducten en eten in blik is hard nodig. Een laptop kost in Libanon momenteel vijf keer een maandloon.” 14 Mei worden de goederen richting Libanon verscheept. Brian Schellekens benadert bedrijven. En met succes. “Vodafone heeft bijvoorbeeld dertig telefoons gegeven, Good Fellas brengt trainingspakken, kringloopwinkel Karoesell komt regelmatig langs met spullen, een misdruk van prints levert een partij New Balance-sokken op”, vertelt hij in het Eindhovens Dagblad.
De studenten vragen niet alleen om goederen, maar ook om geld. Het doel is 20.000 euro. Dat is bedoeld voor voedsel, het transport, schaarse spullen die niet tweedehands gekocht kunnen worden en voor families die bijvoorbeeld geen geld hebben voor de dokter of educatie.