Vorig jaar hebben 1259 Noord-Brabantse agrariërs 36.768 kilo oude en niet meer toegelaten gewasbeschermingsmiddelen vrijwillig ingeleverd. Het ging hier om de actie ‘Bezem door de middelenkast’, de grootste bezemactie ooit in Nederland.
De ‘bezemactie’ was bedoeld voor alle land- en tuinbouwbedrijven. Grote of kleine bedrijven, in alle sectoren, actief of gestopt. Na aanmelding kwam een adviseur van gewasbeschermingsmiddelen de middelenkasten controleren. Voor de restanten van niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen ontving de agrariër een zogenaamde ‘bezembon’. Daarop stond het aantal kilogrammen af te voeren middelen vermeld. De agrariër kon de middelen vervolgens kosteloos inleveren bij de gemeentelijke milieustraat.
Laagdrempelige afvoer via de gemeente
In de praktijk is gebleken dat in sommige middelenkasten niet meer toegelaten of verouderde gewasbeschermingsmiddelen staan. Middelen die bijvoorbeeld een keer bevroren zijn geweest of een paar jaar oud zijn. Omdat goede inzamelpunten voor dergelijke middelen ontbreken moeten agrariërs daarvoor een commerciële afvalverzamelaar inschakelen. Dat maakt de afvoer van restanten lastig en kostbaar. Daardoor blijven ze vaak in de kast staan en ontstaat een potentieel risico dat deze chemische stoffen ’n keer in het oppervlaktewater en grondwater terechtkomen.
Tijdens deze actie konden agrariërs de restanten wél eenvoudig en gratis afvoeren via de gemeentelijke milieustraten. In heel Noord-Brabant deden de gemeenten vrijwillig mee. Daar waar de inname voor problemen zorgde, bijvoorbeeld door verbouwing van de milieustraat, sprongen buurgemeenten bij.
Waardering en zinvol
Het onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van landbouw, voedsel, natuur en milieu CLM coördineerde de bezemactie op verzoek van de zogenaamde ‘Schoon Water Partners’, t.w. de provincie Noord-Brabant, Brabant Water, de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel en Rivierenland. De ‘Schoon Water Partners’ hebben de actie gefinancierd. De gewasbeschermingsmiddelenindustrie, in deze verenigd via de STORL – Stichting Restanten Landbouwbestrijdingsmiddelen – heeft een deel van de afvoerkosten betaald.
De agrariërs die hebben meegedaan aan deze mega-opruiming hebben aangegeven dat ze de bezemactie waarderen en dat de actie in een behoefte voorziet. Van de vele bezemacties die CLM organiseert in Nederland was deze Brabantse actie met 36.768 kg aan afgevoerde restanten en met 1.259 deelnemers de grootste bezemactie ooit.