Bezem door de kast’: succesvolle opruimactie oude en verboden gewasbeschermingsmiddelen

Vorig jaar hebben 1259 Noord-Brabantse agrariërs 36.768 kilo oude en niet meer toegelaten gewasbeschermingsmiddelen vrijwillig ingeleverd. Het ging hier om de actie ‘Bezem door de middelenkast’, de grootste bezemactie ooit in Nederland.

De ‘bezemactie’ was bedoeld voor alle land- en tuinbouwbedrijven. Grote of kleine bedrijven, in alle sectoren, actief of gestopt. Na aanmelding kwam een adviseur van gewasbeschermingsmiddelen de middelenkasten controleren. Voor de restanten van niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen ontving de agrariër een zogenaamde ‘bezembon’. Daarop stond het aantal kilogrammen af te voeren middelen vermeld. De agrariër kon de middelen vervolgens kosteloos inleveren bij de gemeentelijke milieustraat.

Laagdrempelige afvoer via de gemeente

In de praktijk is gebleken dat in sommige middelenkasten niet meer toegelaten of verouderde gewasbeschermingsmiddelen staan. Middelen die bijvoorbeeld een keer bevroren zijn geweest of een paar jaar oud zijn. Omdat goede inzamelpunten voor dergelijke middelen ontbreken moeten agrariërs daarvoor een commerciële afvalverzamelaar inschakelen. Dat maakt de afvoer van restanten lastig en kostbaar. Daardoor blijven ze vaak in de kast staan en ontstaat een potentieel risico dat deze chemische stoffen ’n keer in het oppervlaktewater en grondwater terechtkomen.
Tijdens deze actie konden agrariërs de restanten wél eenvoudig en gratis afvoeren via de gemeentelijke milieustraten. In heel Noord-Brabant deden de gemeenten vrijwillig mee. Daar waar de inname voor problemen zorgde, bijvoorbeeld door verbouwing van de milieustraat, sprongen buurgemeenten bij.

Waardering en zinvol

Het onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van landbouw, voedsel, natuur en milieu CLM coördineerde de bezemactie op verzoek van de zogenaamde ‘Schoon Water Partners’, t.w. de provincie Noord-Brabant, Brabant Water, de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel en Rivierenland. De ‘Schoon Water Partners’ hebben de actie gefinancierd. De gewasbeschermingsmiddelenindustrie, in deze verenigd via de STORL – Stichting Restanten Landbouwbestrijdingsmiddelen – heeft een deel van de afvoerkosten betaald.
De agrariërs die hebben meegedaan aan deze mega-opruiming hebben aangegeven dat ze de bezemactie waarderen en dat de actie in een behoefte voorziet. Van de vele bezemacties die CLM organiseert in Nederland was deze Brabantse actie met 36.768 kg aan afgevoerde restanten en met 1.259 deelnemers de grootste bezemactie ooit.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten