Medische primeur Benelux: robot plaatst stent in kransslagader

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is het eerste ziekenhuis in de Benelux waar succesvol een kransslagader is verbreed met behulp van een robot. Vanop afstand plaatsten prof. Stefan Verheye en een team van ZNA Hartcentrum de stent tot op een fractie van een millimeter. Dankzij deze technologie hoeft het cardiologisch team niet meer in de schadelijke röntgenstraling rond de patiënt te staan. De zware loden bescherming is daardoor overbodig. Jaarlijks wordt bij 35 000 à 40 000 Belgen een stent geplaatst.

Altijd vaste hand dankzij robot

De eerste ingrepen vonden op 8 en 13 april plaats in ZNA Middelheim met het R-One platform van het Franse bedrijf Robocath. Intussen hebben al vijf patiënten een stent gekregen via de robot. Omdat de ingreep alleen een sneetje via de lies vergt, kunnen de patiënten de dag zelf naar huis.

Cardioloog prof. Stefan Verheye van ZNA Hartcentrum voerde de eerste ingreep in de Benelux met deze technologie uit. Hij licht de drie voordelen toe:

Eerst en vooral plaatst deze uiterst precieze robotarm de stent nóg nauwkeuriger dan bij de klassieke techniek, zelfs tot op een fractie van een millimeter. De  positionering op de exacte plaats van de verbreding zorgt later voor minder nieuwe behandelingen. Daarnaast kunnen we met de robot veel veiliger en comfortabeler werken. Omdat we niet meer naast de patiënt staan, komen we nog amper in contact met schadelijke röntgenstraling. Nu mogen we ook de loden bescherming (loodschort, -vest, -masker en -bril) van 7  kilogram in de kast laten hangen. Die veroorzaakt vaak orthopedische problemen.”  

Ingreep in dezelfde kamer en op ander werelddeel

Het platform bestaat uit twee elementen.

  1. Eerst en vooral de controle-eenheid met de joystick waarmee het team de ingreep uitvoert en de monitors om het verloop te volgen. In dit deel zit ook een loden wand die het cardiologisch team beschermt tegen de schadelijke röntgenstraling rond de patiënt.
  2. Daarnaast de robotarm. Die stuurt de geleidedraad en katheter heel veilig en precies door de bloedvaten.  

Met de robottechnologie kan de cardioloog de ingreep zowel in dezelfde ruimte als vanop grote afstand uitvoeren.

Met de joystick naar het hart

De ingreep gebeurt via de lies of de pols. Na plaatselijke verdoving brengt de arts via de slagader een kort buisje in als toegang tot het bloedvat. Vervolgens wordt een katheter tot aan het begin van de kransslagader gebracht en spuit de arts contrastvloeistof in. Tot slot wordt de ballonkatheter opgevoerd via een geleidingsdraad en start de verbreding van het aangetaste bloedvat.

Hierbij wordt het ballonnetje in de stent opgepompt. De elastische slagaderwanden worden uit elkaar gedrukt, waarna het ballonnetje leegloopt. Zo nodig wordt het oppompen van het ballonnetje een paar keer herhaald. Om de slagaderwanden in hun nieuwe positie vast te zetten, wordt de vaatwand vaak versterkt met een stent. Dit zorgt ervoor dat het bloedvat beter open blijft.

De ingreep is te volgen op een monitor met een röntgenfilmpje. De scanner boven de tafel waarop de patiënt ligt, beweegt heen en weer tijdens de behandeling. Alle handelingen van het cardiologisch team worden in beeld gebracht met behulp van contrastmiddel en röntgenstralen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten