Gelijke kansen voor vrouwen

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zet haar streven voort naar minimaal dertig procent vrouwelijke onderzoekers in de vaste wetenschappelijke staf in 2024. Voor elke functiegroep (universitair docent, hoofddocent of hoogleraar) en elke faculteit wordt apart bezien of de vacature onderdeel wordt van het zogenaamde ICF-programma, dat staat voor ‘Irène Curie Fellowship.’

Het ICF-programma startte in de zomer van 2019. Door wetenschappelijke functies gedurende zes maanden uitsluitend open te stellen voor vrouwelijke sollicitanten stuurde de universiteit aan op een meer evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen op academische functies. De maatregel kon rekenen op veel bijval, maar ook op kritiek. In mei 2020 werd het programma stilgelegd vanwege een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens (CRM). Dit oordeelde dat de aanpak van de universiteit door functies uitsluitend open te stellen voor vrouwen niet proportioneel was. Onderscheid op grond van geslacht bij de werving en selectie is in de ogen van dit college verboden.

Toename aantal vrouwen op academische posities verdubbeld

Sinds de start van het ICF-programma zijn 57 vrouwen aangenomen in de vaste wetenschappelijke staf van de TU/e, t.w. 4 hoogleraren, 2 universitair hoofddocenten en 51 universitair docenten. Daarnaast zijn 63 mannen aangenomen. Daarmee is de toename van het aantal vrouwen op academische posities verdubbeld. Voor de TU/e een ongekend succes.
Per 1 mei wordt het ICF-programma dus hervat, maar met een nieuwe opzet. Deze is uiteraard vooraf ter consultatie voorgelegd aan het CRM. Het doel dat in 2024 minstens 30% van de wetenschappelijke staf uit vrouwen bestaat, is onveranderd gebleven. Het CRM heeft niet alleen de nieuwe werkwijze bekrachtigd, maar het geeft de TU/e ook ruimte om voor die functiegroepen, waar het aantal vrouwelijke academici te ver achter blijft, te kiezen voor maatwerk.

“Wetenschap en het onderwijs drijven op talent.”

Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van TU/e, is positief over de hervatting. “Dankzij het ICF-programma was de afgelopen twee jaar de man-vrouw-verhouding in de invulling van wetenschappelijke vacatures vrijwel in evenwicht. We zijn vastbesloten hiermee door te gaan totdat we onze doelstelling van 30% vrouwen hebben gerealiseerd”.

TU/e-rector Frank Baaijens ziet dat het programma helpt om talenten uit de hele wereld aan te trekken: “Het Irène Curie Fellowship Programma biedt gelijkwaardiger kansen voor vrouwen bij de start van een academische loopbaan. Wetenschap en het onderwijs drijven op talent; kansgelijkheid is een voorwaarde om het beste talent te werven.

Diverse teams leiden tot betere strategieën, creatievere ideeën en snellere innovatie voor iedereen

Het Irène Curie Fellowship-programma is gericht op het aantrekken van getalenteerde vrouwelijke wetenschappers. Dit programma draagt bij aan het maatschappelijke doel om gelijke kansen te bevorderen en een samenleving waarin ieders capaciteiten worden benut. Diverse teams leiden namelijk tot betere strategieën, creatievere ideeën en snellere innovatie voor iedereen, aldus de TU/e.

Irène Curie: symbool voor de volgende generatie vrouwelijke wetenschappers

Irène Joliot-Curie was een Franse wetenschapper, de dochter van Marie Curie en de vrouw van Frédéric Joliot. Samen met haar man ontving Irène Curie in 1935 de Nobelprijs voor Scheikunde voor hun ontdekking van kunstmatige radioactiviteit. Bovendien was ze de eerste vrouwelijke staatssecretaris in Frankrijk.

(lees verder onder de foto)

Foto Technische Universiteit Eindhoven

Irène Curie werd actief betrokken bij het promoten van vrouweneducatie en was gepassioneerd in de feministische beweging, vooral voor de wetenschappen. Ze solliciteerde voortdurend naar de Franse Academie van Wetenschappen, een elite wetenschappelijke organisatie, in het bewustzijn dat ze zou worden geweigerd. Ze deed dit om de aandacht te vestigen op het feit dat de Academie geen vrouwen in de organisatie accepteerden.
Irène Curie is het symbool voor de volgende generatie vrouwelijke wetenschappers waar de TU/e naar op zoek is.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten