Als een patiënt wordt opgenomen in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis moet zo snel mogelijk worden vastgesteld of deze al dan niet is besmet met COVID-19. Naast een PCR-sneltest gebruikt het ziekenhuis hiervoor sinds de eerste golf vorig jaar ook de zogenoemde CoLab-score. De CoLab-score wordt berekend op grond van de veranderingen die het coronavirus veroorzaakt in het bloed. Dit algoritme wordt al succesvol gebruikt in meer Nederlandse ziekenhuizen. Kort geleden heeft de Europese Unie een subsidie van 150 duizend euro beschikbaar gesteld om de invoering van deze Eindhovense corona-uitvinding ook in Europese ziekenhuizen te versnellen.
De CoLab score is in het Algemeen Klinisch Laboratorium van het Catharina Ziekenhuis ontwikkeld door bio-statisticus Ruben Deneer van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en klinisch chemicus dr. Arjen-Kars Boer van het Catharina Ziekenhuis. Boer: “Op het hoogtepunt van de coronapiek vorig jaar kregen wij de vraag of er geen snellere test was om COVID-19 uit te sluiten. Op de Spoedeisende Hulp (SEH) is het belangrijk om zo snel mogelijk te weten of een patiënt coronapositief is of niet. Daarvoor zijn we gaan kijken naar de informatie die we al hadden. Bij patiënten die op de SEH binnen komen, wordt namelijk standaard bloed afgenomen voor een zogenoemde quickscan. Hun bloed wordt op maar liefst dertig verschillende waarden getest. We vroegen ons af of er in hun bloed soms subtiele veranderingen waren die kenmerkend zijn voor COVID-19. Konden we niet een soort direct herkenbare streepjescode vinden? En ja, dat blijkt dus te kunnen!”
COVID-19 verslaan met data-oplossingen
Samen met het Eindhovense bedrijf Gaston Medical wordt nu hard gewerkt om de CoLab-score klaar te maken voor de Europese markt. Deneer: “Dat heeft nogal wat voeten in de aarde, omdat elk ziekenhuis andere tests uitvoert op de SEH. Maar dat deel gaan we nu ‘slimmer’ maken zodat ziekenhuizen het sneller kunnen invoeren.” Daarnaast wordt de subsidie van de Europese Unie gebruikt om de gevoeligheid van de CoLab-score om COVID-19 op te sporen nog verder te verbeteren.
De subsidie is afkomstig van het COVID-X programma dat als doel heeft om COVID-19 te verslaan met data-oplossingen. COVID-X wordt gefinancierd door de Europese Unie binnen het Horizon 2020-programma. Er werden 112 aanvragen ingediend. Slechts 15 werden gehonoreerd, waarvan één in Nederland. Het COVID-X-programma streeft ernaar om data-oplossingen in negen maanden klaar te maken voor de Europese markt.