Het gemeentebestuur van Eindhoven is voor een periode van twee jaar een proef gestart met het Jongeren Perspectief Fonds (JPF). Hiermee gaat het hulp bieden aan 20 jongeren van 18 tot en met 27 jaar om hen uit de schulden te krijgen. Daarbij staat niet de schuld, maar hun toekomst binnen het JPF centraal.
Vaak vallen jongeren met schulden tussen de wal en het schip. Door gebrek aan inkomen en de grote kans op terugval past reguliere schuldhulpverlening in de regel niet voor deze jongeren. Jongeren verliezen hierdoor het perspectief op de toekomst. En dat wil de gemeente met het JPF voorkomen.
Perspectiefplan op maat
Het JPF kijkt samen met de jongere naar diens leef- en woonsituatie en stelt een perspectiefplan op met daarin doelen waaraan de jongere gaat werken. Op basis van dit plan worden jongeren waar mogelijk begeleid naar werk of school of ondersteund in het continueren ervan. Ook krijgen zij de kans om schulden te betalen in de vorm van bijvoorbeeld een maatschappelijke stage. Het JPF-traject duurt twee jaar. Aan het einde van het traject is de jongere schuldenzorgvrij, althans dat is de opzet, en zijn de eerste stappen gezet naar een financieel gezonde toekomst.
Aan de pilot nemen 20 jongeren deel. Het doel van de gemeente Eindhoven is om, bij succes, na twee jaar op te schalen en een structurele aanpak voor de jongeren met schulden te bieden.
Landelijke aanpak JPF
Het JPF is een landelijk initiatief dat in Den Haag door Schuldenlab070 is ontwikkeld. Onder de vlag van SchuldenlabNL coördineert de Stichting Jongeren Perspectief Fonds de aanpak en gemeenten implementeren deze. Naast Den Haag is JPF onder meer gestart in de gemeenten Emmen, Almelo, Almere en Arnhem.Renate Richters, wethouder van Jeugd, Zorg, Welzijn en Armoede noemt de aanpak van armoede en schulden één van de speerpunten in Eindhoven. “We willen juist ook jongeren met problematische schulden ondersteunen. Met het Jongeren Perspectief Fonds en hopen we nóg meer jongeren te bereiken. Ik gun Eindhovense jongeren zo’n mooie startpositie in hun leven. Daar horen schulden niet bij. ‘