Wonen in een verticaal bos op een culturele hotspot

Wonen in het allereerste verticale bos van Nederland. In een groene oase van 70 meter hoog. Te midden van de vier seizoenen, met bloesem in de lente en vallende blaadjes in de herfst. In een toren met 125 volwassen bomen – sommige tot 6,5 meter hoog – om je heen, 5.200 bloeiende struiken en planten, klimmers en hangers. Die op jaarbasis goed zijn voor 50.000 kilo CO2-absorptie en 13.750 kilo zuurstof.
Het ontwerp van het verticale woonbos is van de vermaarde Italiaanse architect Stefano Boeri (*) en is het eerste in de sociale huursector wereldwijd: een kale huurprijs van € 633,20 per maand.

Deze bijzondere woonwijze kan binnenkort in Eindhoven. In de Trudo Toren in het vermaarde stadsdeel Strijp-S – de Verboden Stad – zijn de 125 sociale huurwoningen in een vergevorderd stadium. Dit jaar nog worden ze bewoond. En de vraag ernaar is overweldigend. Ze worden op motivatie van de gegadigden toegewezen.

Van de 4e tot en met de 18e verdieping telt de toren acht lofts per verdieping. Vijf lofts bevinden zich op de derde verdieping, die gedeeld wordt met gezamenlijke ruimtes. Alle lofts bestaan uit een vrij in te delen ruimte van zo’n 50 m2 en een hoogte van 3,5 meter.

Het groene bos strekt zich niet alleen in de hoogte uit

Doordat elke loft beschikt over een balkon met groenbakken, biedt de Trudo Toren in totaal ruimte aan die 125 volwassen bomen. In en aan de toren groeien en bloeien meer dan 5.200 struiken en planten, klimmers en hangers. Deze bomen, planten en struiken zijn al in 2018 aangekocht. Daardoor konden de wortels alvast wennen aan de toekomstige omgeving in een kleinere pot. Alle bomen en planten zijn zorgvuldig geselecteerd dankzij een samenwerking met de Italiaanse botanist Laura Gatti.
Het groene bos strekt zich niet alleen in de hoogte uit. Aan de voet van de toren ligt een gemeenschappelijke tuin van 350 m2, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, samen dingen kunnen ondernemen, gasten kunnen ontvangen.
Bewoners zonder ‘groene vingers’? Geen punt. De woningcorporatie is en blijft verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen. Dat wordt professioneel geregeld in samenwerking met groenexperts uit de omgeving. Als bewoner moet je wel drie of vier maal per jaar de groenexperts op je balkon toelaten.

(Lees verder onder de foto)

Voor enthousiaste mensen met oog voor elkaar en de omgeving

De Trudo Toren wordt gerealiseerd in Strijp-S, een stadsdeel in ontwikkeling. Een dynamische plek met een bijzondere invulling en een uitgesproken gezicht. Daarom streeft de woningcorporatie naar een inclusieve samenstelling van bewoners met een speciaal Strijp-S DNA. Trudo zegt te zoeken naar bewoners met de mentaliteit die Strijp-S zo anders maakt. ‘Naar enthousiaste mensen met oog voor elkaar en de omgeving’.

Waarom Strijp-S – de Verboden Stad – zo bijzonder is

Omdat tot de jaren ’70 een deel van de wijk Strijp een megagroot fabriekscomplex was van Philips, waar zo’n 10.000 mensen werkten. Strijp S kreeg daarom al snel de naam ‘Verboden Stad’, omdat het door hekken en slagbomen streng werd bewaakt. Je kwam alleen met een speciaal Philipspasje voorbij de 24/7 controlerende portiers.
In de jaren ’90 trok Philips zich stapsgewijs terug uit Eindhoven, dus ook uit de fabrieken op Strijp­-S. Vanaf 2006 verliet Philips binnen een tijdspanne van 10 jaar definitief alle fabrieksgebouwen op Strijp-S. Door dit vertrek werd het plan opgepakt om het voormalige fabriekscomplex te herontwikkelen tot een broedplaats voor de creatieve sector. Onder de vlag ‘Old Buildings, New Ideas’ is bedrijvigheid aangetrokken die zich vooral op design en technologie richt. In de oude fabriekspanden zijn open ateliers ontstaan waar creatieve ondernemers hun werkplek vinden. Op commerciële basis werden ook authentieke fabrieksgebouwen getransformeerd tot moderne wooncomplexen. De Trudo Toren is hiervan de voornaamste exponent.

(*)
Architect Stefano Boeri (64) is niet een van de minsten. Zijn revolutionaire ontwerp van de Bosco Verticale in Milaan leverde de architect-urbanist in 2009 wereldfaam op. Sindsdien veranderen zijn grensverleggende, groene ontwerpen stilaan de wereld en de visie op leefbaar wonen in de stad. Zijn ontwerp van de Trudo Toren in Eindhoven is geïnspireerd door Bosco Verticale in Milaan.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten