Nieuwe groene oase in de schaduw van de Kortrijkse Broeltorens

Kortrijk krijgt een nieuwe groene oase in de schaduw van de Broeltorens. Tussen de gebouwen van nieuwbouwproject One Broel en de Leie komt een nieuw publiek toegankelijk stadspark van 3.500 m². Daarvoor worden 34 nieuwe bomen aangeplant. 

Pronkstuk is een linde die maandagochtend 19 april in de grond is gestoken. Het gaat om een inheemse Tilia Cordata, een kleinbladige winterlinde. De boom weegt bij de aanplant al 2 ton, is 10 meter hoog en heeft een 5 meter brede kruin. De nu 27-jarige boom zal 20 tot 25 meter hoog groeien en de kruin kan 15 meter breed worden. De Linde zal de komende eeuwen dit park domineren. Sommige winterlindes worden wel 1.000 jaar oud.

34 nieuwe bomen

Naast deze linde worden nog 33 nieuwe bomen aangeplant. Het brengt het totaal van bomen op deze site op 50 stuks. Zo werd een markante rode beuk behouden tijdens de bouw van nieuwbouwproject One Broel. Een deel van de nieuwe bomen wordt aangeplant langs het fietspad naast de Leie achter de zuidelijke Broeltoren. Hier zal ook de toegang tot deze nieuwe publieke groene ruimte liggen. Het jaagpad wordt zo stevig vergroend en geïntegreerd in het stadspark tussen de 4 gebouwen van One Broel. Zo wordt een groene oase van 3.464 m² gecreëerd, pal in het historisch hart van de stad.

Wat vroeger de speelplaats van de Paulienen was, wordt nu een publiek stadsplein van 3.500 m² met 50 bomen. Dit nieuw plein vormt samen met de heraangelegde tuinen Messeyne en het Guldenbergplantsoen een mooie groene oase tot aan ‘t Plein. Ook de onpraktische trappen en fiets’chicane’ naast de Broeltorens verdwijnen en worden heraangelegd met een zachte helling voor fietsers en voetgangers.”, vertelt Wout Maddens, schepen van Bouwen en Wonen.

Trappen en chicane naast Broetorens verdwijnen

De fietsdoorsteek langs de zuidelijke Broeltoren wordt binnenkort trouwens volledig heraangelegd. De chicanes verdwijnen en maken plaats een toegankelijk fiets- en wandelpad. Het nieuwe stadspark zal ook bereikbaar zijn via het Guldenbergplantsoen en ligt onmiddellijk naast de Tuinen Messeyne.

Een van de belangrijke doelstellingen binnen het ontwerp voor deze site was met een genereus gebaar open en groene ruimte teruggeven aan de stad en zijn bewoners. Het palend park messeyne getuigt van deze kwaliteit. Als architect moesten we bijgevolg niet ver zoeken naar een sprekend goed voorbeeld.“, zegt Bart Lens, architect One Broel.

Daktuinbomen

De bomen staan meestal boven op de dakplaat van de ondergrondse parking. Daarom koos tuin- en landschapsarchitect BurO Groen vooral voor boomtypes die gebruikt worden in daktuinen: Carpinus betulus; Haagbeuk, Styphnolobium japonicum; Honingboom, Prunus avium ‘Landscape Bloom’; Zoete Kers, Celtis australis; Europese netelboom, Acer campestre; Veldesdoorn, Sorbus folgnerie ‘Emiel’; Lijsterbes en Cornus controversa; Reuzenkornoelje.

Het binnengebied is grotendeels onderkelderd door een ondergrondse parking. Om de Lindeboom te kunnen aanplanten in de beste condities werd er al tijdens de ontwerpfase hiermee rekening gehouden. Deze Linde wordt aangeplant in een zone met volle grond waar zelfs onder de verhardingen extra ondergrondse boombunkers voorzien zijn die doorwortelbaar zijn voor deze Linde. Een mooie investering in de toekomst!”, vertelt Koen Rygole, BurO Groen.

Paulientjes

Een deel van het park is verlaagd en omarmd door een zitmuur, een subtiele verwijzing naar de oude stadswallen. Die zitmuur versterkt het zicht op de Broeltorens en de Leie. Daarnaast lopen losse paden in uitgewassen beton door het park.

De groene binnentuin krijgt de naam ‘Paulientjes’. Die naam komt natuurlijk van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo, in de volksmond ‘De Paulientjes’ genoemd. Zij hadden op deze locatie sinds 1833 een kloostergemeenschap en een school. Generaties meisjes kregen bij de Paulientjes een degelijke vakbekwame vorming en christelijk geïnspireerde opleiding basis- en secundair onderwijs. Het ‘Ten Broele Instituut’ had solide reputatie. In 2001 werden de gronden van de school overgenomen door de Pleinschool als campus Broelkant. Na 180 jaar viel in 2013 het doek over de school.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten