De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is betrokken bij vijf nationale economische groeiprojecten waarvoor de Nederlandse regering 1,4 miljard euro heeft uitgetrokken. Het gaat over quantumtechnologie, groene waterstof, Artificial intelligence (Ai) ofwel kunstmatige intelligentie, een geïntegreerd zorgdatasysteem en regeneratieve geneeskunde. Van 1,4 miljard euro gaat 615 miljoen naar het Quantum Delta Nederland Programma. Het resterend bedrag wordt geïnvesteerd in de overige projecten.
Het project ‘Groenvermogen van de Nederlandse economie’, mede opgesteld door onderzoekers van het TU/e-instituut EIRES, krijgt 338 miljoen euro voor een ecosysteem dat gebaseerd is op groene waterstof. De honorering bestaat uit een voorwaardelijke toekenning van 73 miljoen euro en een reservering van 265 miljoen euro. Dit programma wil groene waterstof – waterstof die is geproduceerd met behulp van duurzame stroom uit zon en wind – in de chemie, transport, en zware industrie versneld mogelijk maken door innovatie en kostenreductie. Richard van de Sanden, wetenschappelijk directeur EIRES, het energie-instituut van de TU/e: “Dit fonds geeft een enorme impuls aan het veld en biedt prachtige kansen voor TU/e op het gebied van elektrolyzer-ontwikkeling en verduurzaming van de chemische industrie. De beoogde samenwerking tussen chemie, energie en maakindustrie levert duizenden nieuwe banen op en bezorgt Nederland een solide plek in de Europese kopgroep op gebied van waterstof. Daarmee is dit programma een belangrijke impuls in het vergroenen van onze economie.
Kunstmatige intelligentie
Het AiNed investeringsprogramma Artificiële Intelligentie ontvangt 276 miljoen euro, bestaande uit een voorwaardelijke toekenning van 44 miljoen euro en een reservering van 188 miljoen euro.
Het meerjarige AiNed programma is opgesteld door de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) om de Nederlandse positie op het gebied van kunstmatige intelligentie te versterken. Het is een publiek-privaat consortium met meer dan 400 deelnemende organisaties, waaronder het AI-instituut EAISI van de TU/e. Carlo van de Weijer, directeur van EAISI en voorzitter van de Brainport AI Hub: “De toekenning vanuit het Groeifonds is uitstekend nieuws voor EAISI en zeker ook voor onze partners in de ‘Artificiële Intelligentie-hub’ Brainport. De middelen die nu zijn toegekend geven een impuls omonze samenwerking verder te versnellen. Als hightech regio zijn we keer op keer in staat gebleken om mee te bewegen met nieuwe generaties van technologieën; van de glazen buisversterkers en transistoren tot aan de huidige chipmachines. Wij lopen voorop in hightech systemen, medische technieken slimme mobiliteit. Kunstmatige intelligentie is voor ons de sleutel om die positie ook voor de toekomst te verankeren.
”Geïntegreerd zorgdatasysteem
Het voorstel Health-RI ontvangt 69 miljoen euro, bestaande uit een voorwaardelijke toekenning van 22 miljoen euro en een reservering van 47 miljoen euro. Dit project richt zich op de Nederlandse zorginfrastructuur, om precies te zijn het delen en gebruiken van onderzoeksdata in de gezondheidszorg. Het Eindhoven Medtech Innovations Center (e/MTIC) speelt in het voorstel een rol. Het doel van dit center – dat naast de TU/e bestaat uit Philips, Máxima Medisch Centrum, Expertisecentrum Kempenhaeghe en het Catharina Ziekenhuis – is innovaties sneller naar de patiënt te brengen. Data speelt daarin een cruciale rol.
Carmen van Vilsteren, bestuursvoorzitter van TU/e-instituut e/MTIC: “We zijn heel blij met deze toekenning. Als core business proberen we de weg van innovaties naar de patiënt te vergemakkelijken. Onze partners focussen zich met name op de klinische innovatie en dit bedrag, specifiek voor het delen van data, geeft ons een enorme impuls. Hierdoor kunnen we innovatie niet alleen op lokaal niveau sneller bij de patiënt krijgen maar ook de samenwerking op nationale schaal aangaan.
”Regeneratieve geneeskunde
Het consortium RegMed XB, waar TU/e onderdeel van is, ontvangt 56 miljoen euro van het Nationaal Groeifonds om regeneratieve geneeskunde naar de markt te brengen, bestaande uit een toekenning van 23 miljoen euro en een voorwaardelijke toekenning van 33 miljoen euro. Regeneratieve geneeskunde ofwel vervangingsgeneeskunde houdt zich bezig met regeneratie van cellen, weefsels en zelfs organen.
Deze samenwerking van onderzoeksinstellingen, overheden, provincies, gezondheidsfondsen en het bedrijfsleven in Nederland en Vlaanderen ontwikkelt therapieën voor chronische ziekten, op basis van stamcellen, mini-organen, weefsels en slimme (bio)materialen. Een nieuw consortium in Brabant, dat wordt opgericht in samenwerking met de TU/e en wordt gefinancierd vanuit het Nationaal Groeifonds, gaat zich richten op het op grotere schaal produceren van slimme biomaterialen en het doorontwikkelen van nieuwe technologieën.“Met deze gespecialiseerde infrastructuur kunnen we onze kennis op het gebied van hart- en vaatregeneratie versneld vertalen in producten voor de genezing van hartpatiënten”, aldus Carlijn Bouten, die het voortouw neemt in een van de vier werkpakketten. Keita Ito, die ook een werkpakket leidt: “De toekenning van de Groeifonds-middelen zijn een enorme stimulans om processen te versnellen, die de weg voor industriële partijen naar de markt plaveien.
”Nationaal Groeifonds
Het Nationaal Groeifonds is bedoeld voor eenmalige publieke investeringen die bijdragen aan de toekomstige economische groei. De projecten moeten leiden tot hogere productiviteit en nieuwe economische bedrijvigheid, aldus de onafhankelijke Groeifonds-commissie. Het kabinet trekt de komende vijf jaar in totaal 20 miljard euro uit voor investeringen in kennisontwikkeling, infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling & innovatie.