Design en technologie in een futuristische vliegende schotel

Nu zowel het Rijk, de gemeente Eindhoven als de provincie financieel bijdragen, is de komst van het nieuwe designmuseum, Next Nature Network (NNN), in Eindhoven verzekerd. NNN wordt een multidisciplinair laboratorium waar design en technologie van en voor de toekomst worden getoond, beleefd en gevoeld. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt hiervoor twee miljoen euro beschikbaar, de gemeente Eindhoven steekt er eveneens twee miljoen euro in en de provincie Noord-Brabant één miljoen. Het is de bedoeling dat dit najaar de eerste attractie, een Virtual Reality-installatie, wordt geopend. In de vier jaar erna zou dan de rest van de permanente expositie moeten volgen.

Provinciebestuurder Wil van Pinxteren van Vrije Tijd, Cultuur en Sport: “De vestiging van een dergelijk rijksmuseum in Brabant is belangrijk. Ten eerste om onze positie als top kennis- en innovatieregio vast te houden en sterker te maken. Ten tweede is het museum goed voor het vestigingsklimaat. Het trekt namelijk bezoekers uit binnen- en buitenland. Ten slotte is dit futurelab ook belangrijk voor jongeren. Zowel om te bezoeken als in de samenwerking met scholen.”
Het toekomstige designmuseum wordt gevestigd in het Evoluon, een voormalig expositiecentrum van Philips in de vorm van een futuristische vliegende schotel dat inmiddels als rijksmonument in gebruik is als een commercieel multifunctioneel congrescentrum en evenementenlocatie.

Het futurelab onderzoekt de impact van nieuwe technologie op onze levens

Next Nature Network verbeeldt in het toekomstige rijksmuseum technologie en design op een laagdrempelige manier en is bedoeld voor een breed publiek. Het futurelab NNN onderzoekt de impact van nieuwe technologie op onze levens en vertaalt dit in expo’s, events, educatie en publicaties die mens, natuur en technologie bijeenbrengen. Het wordt een permanent podium en is volgens de provincie een waardevolle aanvulling op wat festivals en diverse culturele partijen aanbieden.

Koepeldak met een diameter van 77 meter en 169 kilometer spankabel

Het Evoluon is een discusvormig gebouw en lijkt op een futuristische ufo vanwege de koepel die een diameter van 77 meter heeft. Het beton van de koepel wordt door 169 kilometer spankabel op zijn plaats gehouden (zie foto). Het markante gebouw is vorig jaar aangewezen als rijksmonument.

Het Evoluon is in 1966 gebouwd als ‘uithangbord’ voor de technologische vooruitgang van het Eindhovense Philipsbedrijf. Het werd in dat jaar ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Philips aan de stad Eindhoven ‘aangeboden’.
Het was van 1966 tot 1989 als educatief technologiemuseum in gebruik en trok tot in de zeventiger jaren grote bezoekersaantallen. Dit kwam mede omdat de bezoekers zelf mochten experimenteren en demonstratiemodellen konden bedienen. Dat was toen nog nieuw en vooral aantrekkelijk voor scholieren en andere jeugdigen. Veel scholen organiseerden traditioneel eenmaal per jaar een ‘reisje Evoluon’. Het was onderdeel van een NS-dagtocht. Bovendien waren er in Nederland nog geen concurrerende techniekmusea.
In de jaren 70 en 80, toen ook in andere Nederlandse steden dergelijke op techniek gerichte publieksmusea kwamen, liepen de bezoekersaantallen van het Evoluon elk jaar terug terwijl de exploitatie en actualisering van de opstelling veel geld kostte en uiteindelijk in de rode cijfers belandde. Reden voor Philips, de eigenaar van het gebouw, om het in 1989 ondanks de vele protesten te sluiten.

Als rijksmonument icoon van de stad

Sinds 1998 vervult het Evoluon de functie van congrescentrum, evenementenlocatie en vergaderlocatie en is als rijksmonument het icoon van de stad Eindhoven. De futuristische uitstraling van deze ‘betonnen ufo’ is ook nu nog steeds indrukwekkend.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten