Twee op drie stedelingen in EU wil dat er enkel nog schone auto’s verkocht worden

Bijna twee derde van de Europese stedelingen steunt een verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s tegen 2030. Dat blijkt uit een YouGov-peiling in vijftien Europese steden.

In opdracht van de mobiliteitsorganisatie Transport & Environment ondervroeg YouGov meer dan tienduizend mensen in vijftien Europese steden, waaronder Antwerpen en Brussel. Daaruit blijkt dat 63 procent van de stadsbewoners enkel nog emissievrije auto’s verkocht willen zien worden na 2030. Amper 29 procent is tegen de uitfasering van diesel- en benzineauto’s.

In elk van de steden is een meerderheid van minstens 51 procent van de respondenten voorstander van het verbod. In Rome en Barcelona is de steun het grootst, met respectievelijk 77 en 74 procent. Antwerpen en Berlijn zijn het minst enthousiast met 51 procent, in Brussel halen de voorstanders 56 procent. Opvallend: wie covid-19 kreeg of ermee geconfronteerd werd in de nabije kennissen- of familiekring, is vaker voorstander van een verbod.

Europees verbod

“Van Barcelona tot Krakau blijkt er een brede steun te bestaan voor een verbod op de verkoop van auto’s op fossiele brandstoffen”, zegt Julia Poliscanova van T&E. “Mensen in de steden worden het meest blootgesteld aan schadelijke hoeveelheden luchtvervuiling, en ze willen niet dat auto’s met verbrandingsmotoren langer worden verkocht dan nodig.”

In juni komt de Europese Commissie met nieuwe voorstellen om de Europese uitstootdoelen aan te scherpen. Volgens Poliscanova  moet daar ook een einddatum voor de verkoop van auto’s op fossiele brandstoffen in worden opgenomen.

Tien Europese lidstaten hebben zelf zo’n verbod al aangenomen en ook verschillende automerken hebben een eigen uitfasering aangekondigd. Een duidelijke Europese deadline is nodig om ook de anderen over de streep te trekken, zegt T&E.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten