Een echt kaarsje laten branden in de kerk op digitale bestelling

Er zijn blijkbaar best veel ouderen in Noord-Brabant die vanwege de angst voor het coronavirus niet meer naar hun vertrouwde kerk kunnen of durven gaan voor het aansteken van een kaarsje. En heel veel mensen geloven in het branden van een kaars bij het beeld van ‘hun’ heilige. Een speciale website www.kerkwinkel.nl en een speciale ‘Kaarsen Kerk Koeriersdienst’ hebben hiervoor de oplossing gebracht. Een tiental kerken in Noord-Brabant heeft zich voor deze nieuwe manier – een kaarsje op digitale bestelling – aangesloten.  

Op de website kan iemand zijn of haar eigen kerk kiezen, daar een of meer kaarsjes selecteren die dan de volgende dag ook echt in die kerk worden aangestoken. Bij sommige kerken is dit is dan ook meteen te zien op een livestream de volgende dag. Het is zelfs mogelijk een korte tekst bij de bestelling op te geven die dan bij het aansteken wordt voorgelezen.
Het volledige bedrag van de kaarsen die worden gekocht gaat direct naar de kerk die bij de bestelling is opgegeven. Er wordt vijftig eurocent ingehouden voor de betalingskosten en onderhoud van de website kerkwinkel.nl. Dit bedrag wordt onderaan de bestelling vermeld. De website vermeldt uitdrukkelijk dat geen persoonlijke gegevens worden opgeslagen.

Ouderen hebben niets met het aansteken van een digitaal kaarsje

‘Een kaarsje opsteken op bestelling’ is bedacht en ontwikkeld door geluidstechnicus Hans Lesage. Hij had en heeft het in deze coronatijd dat de kerken zijn gesloten druk met de installatie van livestreams.

Aan Omroep Brabant vertelt hij: “Als je zoals ik beroepsmatig meer in kerken komt, ontstaan er ideeën hoe je traditionele mogelijkheden kunt aanvullen met iets nieuws. Tijdens die samenwerking met de kerken vingen we op dat door de coronacrisis heel wat mensen niet meer naar de kerk durven te komen om een kaarsje op te steken. Dat is ook de leeftijdsgroep die niets heeft met het aansteken van een digitaal kaarsje. Zo is het idee voor een ‘Kaarsen Kerk Koeriersdienst’ontstaan. Als de mensen op de site hebben aangegeven wanneer en voor wie de kaars moet worden aangestoken kan met een druk op de knop de bestelling naar de betreffende kerk worden gemaild, waar de opdracht zorgvuldig wordt uitgevoerd.”

Ook de ouderwetse collectezak kan digitaal worden gevuld

Omdat tijdens het dieptepunt van de coronacrisis geen kerkgangers meer in de kerken mochten komen, zagen kerken de inkomsten van collectes ook totaal verdwijnen. “Samen met het nieuwe kaarsje opsteken hebben we ook het nieuwe collecteren geïntroduceerd”, vertelt Lesage.
“Geen gedoe met bankoverschrijvingen, maar simpelweg de collecteknop van de deelnemende parochie aanklikken op de website. Dan krijg je een Idealpagina en kun je een bedrag overmaken naar de parochie waar je normaliter je geld in de collectezak zou stoppen. Daar wordt veel gebruik van gemaakt.”

Deelnemende parochies aan de nieuwe manier van een kaarsje branden en het nieuwe collecteren zijn onder meer de parochies van de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch en de parochie Wonderbare Moeder met kerken in Elshout, Heusden en Drunen.
Diaken Albert Soeterboek van de parochie Wonderbare Moeder is te spreken over deze nieuwe ontwikkeling. “Ja, het voegt wat toe, het is leuk en een uitkomst voor mensen die niet naar de kerk durven te komen of ver weg wonen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten