Hightechbedrijf laat ouderen zich thuis voelen in de digitale wereld

Hightechbedrijf ASML (*) in het Noord-Brabantse Veldhoven treedt toe als partner om de digitale achterstand bij oudere mensen in te halen.  De chipmachinefabrikant uit Brainport Eindhoven heeft zich gecommitteerd aan het digitale educatieve programma Welkom Online, dat ouderen in zuidoost-Noord-Brabant helpt digitaal zelfredzaam te worden. Het Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung ondersteunen reeds dit lesprogramma. 

Welkom Online, gelanceerd in 2019, heeft tot doel ouderen aan te moedigen kennis te maken met en te profiteren van de mogelijkheden van internet. Het doel van het lesprogramma is om hen in staat te stellen contact te houden met vrienden en familie en hen tegelijkertijd te helpen zich prettiger te voelen en zelfs te genieten van deelname aan onze steeds digitaler wordende samenleving. Tijdens de eerste lockdown vanwege de coronaviruspandemie in maart 2020 werd naast het educatieve programma de Welkom Online Help Desk opgericht, zodat ouderen geholpen konden worden met eventuele digitale problemen die ze ondervonden. De Helpdesk wordt bemand door vrijwilligers van de Landelijke Stichting voor Ouderen en medewerkers van ASML en VodafoneZiggo.


“Als technologiebedrijf vormen we de kern van onze digitaliserende samenleving.”

“Als technologiebedrijf vormen we de kern van onze digitaliserende samenleving, maar beseffen we maar al te goed dat niet iedereen zich thuis voelt in deze digitale wereld”, zegt Inge Wouters, manager community engagement education bij ASML. “Daarom vinden wij het belangrijk om samen met ASML-medewerkers onze bijdrage te leveren aan het verkleinen van de digitale kloof, zodat steeds meer mensen kunnen profiteren van technologische vooruitgang. We zijn trots dat we deze samenwerking zijn aangegaan. ”
Directeur van de Landelijke Stichting Ouderen,  Corina Gielbert zegt over de toetreding van het Veldhovense bedrijf: “Niet alle ouderen kunnen de technologische ontwikkelingen gemakkelijk bijhouden en profiteren van de kansen die internet biedt. Dankzij de bijdrage van onze nieuwe partner ASML kunnen we onze energie en krachten bundelen om in 2021 nog meer mensen te helpen en er samen voor te zorgen dat hun wereld groot blijft. ”

Vier lesthema’s: dagelijks leven, actief leven, sociaal leven, gezond leven

Welkom Online is een lesprogramma dat de oudere zelfstandig of samen met een vrijwilliger kan volgen. Geleerd wordt te videobellen, een uitje plannen en omgaan met handige apps. De volgers van het lesprogramma doorlopen vier thema’s:  dagelijks leven, actief leven, sociaal leven en gezond leven. Met voorbeelden en praktijkgerichte opdrachten, waarbij het antwoord meteen helpt. Het lesprogramma duurt maximaal twaalf weken met een les van één uur per week.  

Feiten en cijfers over digitale inclusie van ouderen in Nederland:

  • 12,7% van de ouderen vindt het erg moeilijk om digitale apparaten en internet te gebruiken.
  • 47% aarzelde bij het eerste gebruik van digitale apparaten.
  • 57% voelt zich door digitalisering min of meer verplicht om digitale apparaten te gebruiken.
  • 58,3% van de ouderen wordt in hun vrije tijd erg vermaakt met digitale apparaten.
  • 64,4% is van mening dat digitale apparaten hen onafhankelijker maken.
  • 86% vindt dat digitale apparaten het afhandelen van praktische zaken sneller maken. 

(*)
ASML is een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van apparatuur voor het maken van chips. Het bedrijf is ontstaan uit een joint venture van ASM International en Koninklijke Philips. ASML is sinds 1995 beursgenoteerd en vormt een onderdeel van de AEX en NASDAQ. Voornaamste concurrenten zijn Canon en Nikon. Bij het bedrijf werken ruim 26.000 mensen. De ondernemingen is gevestigd in 60 steden in 16 landen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten