Innovatieve vondsten (9): de digitale moestuin

Eerlijke voeding, biodiversiteit en een gezonde akker. Dat is de winst van ‘pixelfarming’. Met deze ‘digitale moestuin’ wil innovatiecentrum voor landbouw en duurzaamheid Campus Almkerk je uitdagen je consumptiegedrag te veranderen en daarmee de leefbaarheid van de omgeving te verbeteren. ‘Pixelfarming’ biedt mogelijkheden om voedsel optimaal te verbouwen zonder het milieu te belasten. Consumenten en (chef)koks pachten een “pixel” in een digitale moestuin. Die moestuin komt overeen met een echte akker, die verzorgd wordt door een landbouwrobot. De pachters bepalen zelf wat ze op hun pixel(s), hun stukje grond, willen verbouwen: van ingrediënten voor een salade tot inheemse planten waar insecten op afkomen. De robot rijdt zelfstandig op zonne-energie rond om de gewassen in te zaaien en de pixel te onderhouden.


De (voedsel)keten wordt hierdoor transparant en vraaggestuurd. Dat maakt ons bewuster over waar ons voedsel vandaan komt en wat de invloed hiervan op het milieu is. Deze nieuwe ketenformule levert de agrarische sector een verdubbeling van de verdiencapaciteit op. De agrariër wordt nu dienstverlener in plaats van product. Het effect hiervan is ook dat de CO2-uitstoot wordt verlaagd en de biodiversiteit toeneemt.
Deze mate van digitalisering van de landbouw is nog niet eerder zover doorgevoerd. ‘Pixelfarming’ wordt als bedrijfsformule gratis aan andere agrariërs aangeboden. Met behulp van de beschikbare software kunnen zij deze eenvoudig opnemen in hun eigen bedrijfsvoering. Voor studenten en opleidingsinstituten is deze gratis beschikbaar.

Noord-Brabant is in Nederland de tweede provincie met de meeste innovatieve ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb). In de recente Kamer van Koophandel Innovatie Top 100 is Noord-Brabant met 17 bedrijven vertegenwoordigd.
De KvK-ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb. Na de ICT-sector (18 innovaties) zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sector food en agro (16) en de creatieve industrie (15). Alle innovaties zijn door een deskundige jury uit het bedrijfsleven beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Vandaag de Brabantse nummer 84 uit de Top 100.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten