Antwerpen ondersteunt scholen die investeren in luchtkwaliteit

Gezonde lucht is belangrijk, ook op school. Daarom kunnen Antwerpse scholen nu bij de stad een investeringstoelage aanvragen om te investeren in hun binnenluchtkwaliteit. Dat geeft hen de mogelijkheid om preventief in te zetten op de gezondheid van de Antwerpse leerlingen en leerkrachten.

De stad werkt al langer actief aan een betere luchtkwaliteit in haar basis- en secundaire scholen: via bewustwording, preventie en remediëring. Zo werd in het verleden al een ondersteuningsaanbod uitgewerkt voor scholen die langs de meest verontreinigde invalswegen van de stad zijn gelegen.

Binnenluchtkwaliteit

“De kwaliteit van de binnenlucht in scholen is belangrijk voor de gezondheid van zowel leerlingen als leerkrachten. Het zorgt er ook voor dat ze zich beter kunnen concentreren”, zegt schepen voor onderwijs en jeugd Jinnih Beels. “Door de coronacrisis is er bovendien extra aandacht voor de luchtkwaliteit in klaslokalen. Als het virus lange tijd in een slecht verluchte ruimte blijft hangen, vergroot immers de kans op infecties.”

Om te kunnen voldoen aan de algemene strenge normen voor binnenluchtkwaliteit, is behalve een goed meetsysteem vaak ook een aanpassing in infrastructuur noodzakelijk. De realiteit in Antwerpen is dat weinig schoolbesturen de middelen of investeringsmogelijkheden hebben om die luchtkwaliteit vast te stellen.

Integraal meetsysteem

“Als stad willen we met de nieuwe toelage schoolbesturen dan ook financieel ondersteunen om hun gebouwen te voorzien van een integraal meetsysteem. Daarmee wordt de luchtkwaliteit op meerdere meetpunten in het gebouw én op verschillende parameters gemeten”, aldus schepen Beels.

Met een integraal meetsysteem kunnen scholen en leerlingen snel reageren als de binnenluchtkwaliteit laag is. Zo weten ze wanneer het bijvoorbeeld aangeraden is om extra ramen en deuren open te zetten of de les buiten verder te zetten. Door over een langere periode de luchtkwaliteit te analyseren, kunnen de scholen bovendien gerichte maatregelen en investeringen voorzien met een duurzaam effect op de binnenluchtkwaliteit.

De toelage kan worden gebruikt om een integraal meetsysteem (deels) aan te kopen en te installeren of om een bestaand systeem uit te breiden. Of om de aanpassingen te doen en de maatregelen te nemen die uit de meetresultaten noodzakelijk blijken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten