Mechelen is de eerste stad waar Woosh luierrecyclage mogelijk maakt. De Gentse startup werkt daarvoor samen met luierfabrikant Ontex en krijgt steun van de stad. “We geloven als stadsbestuur heel erg in circulaire businessmodellen, waarbij grondstoffen zo veel mogelijk gerecycleerd en hergebruikt worden. Dat is nodig om de afvalberg te verkleinen en de CO2-uitstoot te verminderen. Ook de kinderdagverblijven van Zorgbedrijf Rivierenland stappen mee in deze luierservice”, klinkt het.
Op dit moment maken vuile luiers een heel groot aandeel uit van onze restafvalberg, jaarlijks zo’n 21 olympische zwembaden vol in België. Woosh kijkt naar duurzaamheid in haar gehele businessmodel: zowel in de keuze van de luier, die vervaardigd is met 100% hernieuwbare energie, alsook in haar logistiek systeem, waarbij er wordt rondgereden met een elektrisch voertuig. Het is dus een startup die volop gaat voor duurzaamheid doorheen de gehele waardeketen, en dat is vrij straf: van product tot na einde van het leven van het product. De cirkel is rond.
Stad Mechelen ondersteunt dit project omdat ze, via het Europees CECI-project, burgers wil betrekken in de ontwikkeling van de circulaire economie.
Ontzorgend
Schepen van o.a. duurzaamheid en slimme stad Marina De Bie legt uit: “Herbruikbare luiers zijn een goed en duurzaam alternatief om de afvalberg die pampers met zich meebrengen terug te dringen. Het vergt echter een startinvestering en extra inspanningen voor jonge ouders, die vaak al genoeg andere dingen aan hun hoofd hebben bij het zoeken naar nieuwe evenwichten als pril gezin. Het systeem van Woosh is een duurzaam en innovatief alternatief dat ook ontzorgend kan werken voor ouders en kinderdagverblijven. Hierdoor wordt de kans op succes een stuk groter. Luiers die zo gemaakt zijn zodat ze nadien makkelijk gerecycleerd kunnen worden, volgen de principes van de circulaire economie en zijn zo een versterking van de ambities van de stad op dat vlak.”
“Inzetten op een circulaire economie is op een innoverende manier van omgaan met grondstoffen aanmoedigen en zo de beschikbaarheid van deze grondstoffen ook naar de toekomst toe te verzekeren”, klinkt het bij schepen van Ondernemen Greet Geypen. “De circulaire economie lokaal stimuleren is ook zorgen dat bedrijven in de regio Mechelen competitief blijven, en aangetrokken worden tot ondernemen in Mechelen. Door deze samenwerking geven we zichtbaarheid aan onze ambities en maken we van Mechelen de plek om circulaire ideeën uit te testen en op te schalen.”
“In een kinderdagverblijf is luierafval een dagelijkse uitdaging. We zijn als eerste stad ingestapt in deze samenwerking omdat we de sector willen ontzorgen. Zo bereiden we de Mechelse kinderdagverblijven voor op een in de toekomst verplichte selectieve inzameling en recyclage van vuile luiers. De eerste testresultaten waren veelbelovend en we nemen nu een voorsprong in de praktische toepassing van luierrecyclage”, besluit Gabriella De Francesco, schepen van kinderopvang en gezin en ondervoorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland.