Leerlingen van vijftien basisscholen in de regio Eindhoven gaan vier weken lang de strijd aan tegen het zomaar weggooien van elektronisch afval (ook wel e-waste). De kinderen zamelen klein elektronisch afval in zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie.
“Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen. Ik denk dat het belangrijk is daar jong mee te beginnen. Daarom ondersteunen we ieder jaar de E-Waste Race”, aldus de Eindhovense wethouder van duurzaamheid, Rik Thijs. Na een gastles van gedreven experts zijn de scholieren klaar om hun steentje bij te dragen en e-waste in te zamelen.
Elektronisch afval zit vol met waardevolle materialen
E-waste staat voor elektronisch afval. Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Op dit moment wordt in Nederland maar liefst tweederde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled. Enorm zonde want het zit vol met waardevolle materialen. Wanneer klein elektronische afval apart wordt ingeleverd, draag je eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald.
De E-waste Race wordt gehouden in samenwerking met Cure afvalbeheer. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Cure Afvalbeheer is een samenwerkingsverband van de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard. Zo’n 100 medewerkers zijn dagelijks in de weer om van ruim 135.000 huishoudens het afval in te zamelen.