Extra corona-ondersteuning: ‘meelopen’ bij rouw en verlies

De coronapandemie is voor de Veldhovense welzijnsorganisatie SWOVE aanleiding haar diensten uit te breiden met een extra ondersteuningsvorm: directe hulp bij rouw en verlies in de meest brede betekenis. Welzijnsmedewerkers gaan een tijd ‘meelopen’ met een zorgvrager om samen in gesprek te gaan en op deze manier weer zingeving te vinden.

De gevolgen van corona zijn voelbaar voor ons allemaal, stelt de welzijnsorganisatie. Ook emotioneel en mentaal eist de uitbraak van het coronavirus zijn tol. Mensen die rouwen om iemand die is overleden door het virus of in deze tijd op een andere manier afscheid hebben moeten nemen van een dierbare, van gezondheid, een relatie of baan. Mensen kunnen geraakt worden door verlies. En in een mensenleven komt verlies voor. Verlies kan mensen uit hun evenwicht brengen, omdat heftige emoties een rol gaan spelen. SWOVE: “Niets lijkt dan meer hetzelfde.” Vaak kunnen mensen steun vinden bij hun omgeving, bij familie of vrienden kunnen ze hun verhaal kwijt. SWOVE: “Soms is dat voldoende. Soms lukt het u niet meer alleen en heeft u ondanks al deze steun behoefte aan extra ondersteuning. Iemand die een tijdje met u meeloopt.” Is het niet raar dat hiet ‘u’ staat. Het staat tussen quotes, maar toch?


“Eenzaamheid leidt ook tot een verliesgevoel.”

Carolien van der Heijden is adviseur Welzijn, Wonen en Zorg bij SWOVE. Zij besloot een opleiding te volgen bij het landelijk steunpunt Rouw en Verlies. Haar eindexamenstuk maakte ze over een familielid dat overleden is. Dat heeft haar gevormd in de manier waarop ze nu met rouw en verlies omgaat.
Carolien weet ondertussen maar al te goed dat rouw niet alleen bij overlijden ontstaat. “Het gaat om het verlies van alle elementen van het leven. Het verlies van een baan, gezondheid, een relatie, het gemis van persoonlijk contact, senioren die niet meer naar hun clubje kunnen. Eenzaamheid leidt ook tot een verliesgevoel”, zegt zij in een interview in het Eindhovens Dagblad.
Ouderenadviseur Ans van Kasteren zegt te merken dat veel senioren door corona niet meer vooruit kunnen. ,,Ze missen perspectief, weten niet of de normale tijd voor hen nog terugkeert. Geen uitzicht hebben, leidt ook tot rouw.” Daarom gaan zij een tijdje meelopen met een hulpvrager en daarbij samen op zoek naar zingeving.

“Verdriet mag je hebben. Hoe lang….te lang? Wie bepaalt dat?”

Om bekendheid te geven aan de nieuwe ondersteuningsvorm heeft de welzijnsorganisatie een folder verspreid bij onder meer crematoria, begrafenisondernemers en ondersteuners in huisartsenpraktijken in Veldhoven. Daarin stelt zij: “Vindt u het fijn als we met u over verlies en rouw in gesprek gaan? Wij willen er graag voor u zijn. Gezien de omstandigheden in coronatijd bespreken we samen op welke wijze we hieraan vorm kunnen geven.”
De welzijnsorganisatie stelt dat degene die rouwt, niet altijd therapie nodig heeft. “Troost is welkom. Verdriet mogen hebben…en verdriet dat er mag zijn. Hoe lang…te lang…en wie bepaalt dat?”

Carolien: ,,Als mensen ons benaderen, gaan we het gesprek aan. Samen kijken we onder meer hoe er weer zingeving aan het leven kan worden gegeven zodra iemand daaraan toe is.”

In de haarvaten van de samenleving

SWOVE werkt vanaf 1970 aan het welzijn van kwetsbare burgers uit de gemeente Veldhoven (45.000 inwoners) en dan met name gericht op ouderen, mensen met beperkingen en hun mantelzorgers. Met een klein team van 11 professionals en met een netwerk van 215 gedreven vrijwilligers zit SWOVE in de ‘haarvaten’ van de Veldhovense samenleving. Om haar doelen te bereiken werkt de instelling  nauw samen met maatschappelijke organisaties, vrijwillige organisaties, ouderenorganisaties, belangenorganisaties, woningcorporaties, zorgaanbieders, huisartsen en met de gemeente als opdrachtgever en op onderdelen als samenwerkingspartner.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten