DigiTaalhuis helpt laaggeletterden met lezen, schrijven, rekenen en computergebruik

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Hierdoor lopen zij regelmatig tegen problemen aan op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. In regio De Kempen raakt dit probleem ruim 9.000 volwassenen. Om hen te helpen is het Digitaalhuis De Kempen opgericht. In het DigiTaalhuis werken professionals samen met vrijwilligers.

Het DigiTaalhuis is een samenwerking tussen een aantal Kempengemeenten met Bibliotheek De Kempen, de Stichting Lezen & Schrijven, Wélzijn de Kempen en het Stercollege in Eindhoven. Dit instituut is gespecialiseerd in Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs (vavo). Het verzorgt cursussen voor iedereen vanaf 18 jaar die zijn gericht op (beter) Nederlands leren lezen, schrijven, spreken of verstaan, rekenen en basis computergebruik.
Onlangs is ook het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) toegetreden als partner van het DigiTaalhuis om te helpen bij het signaleren van mogelijke laaggeletterden en aangesloten bedrijven aan te moedigen aan de slag te gaan met deze basisvaardigheden.

“Beter begrip leidt tot minder ziekteverzuim, verbeterde veiligheid, verhoogde productiviteit en verhoogd werkplezier.”

Het DigiTaalhuis helpt niet alleen bij lees- en schrijfproblemen. Er wordt ook hulp bij rekenen en computergebruik geboden. Zelf probeert het DigiTaalhuis ook om zoveel mogelijk mensen te bereiken die lezen, schrijven of praten moeilijk vinden. Bijvoorbeeld over de uitleg van medicijnen, of het begrijpen van post, het voorlezen aan een kind of een briefje schrijven. 
Ook bedrijven worden aangesproken. Want personeel kan moeite hebben met taalvaardigheden of digitale kennis, met het begrijpen van werkinstructies of veiligheidsvoorschriften. “Beter begrip leidt tot minder ziekteverzuim, verbeterde veiligheid, verhoogde productiviteit en verhoogd werkplezier”, aldus het DigiTaalhuis. Het DigiTaalhuis kan voor deze mensen een training opzetten of op een andere wijze scholen. De medewerkers van het DigiTaalhuis zijn ook bereid om op locatie voorlichting te geven over laaggeletterdheid.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten