Digitaal dagboek brengt licht na donkere periode in coma

‘Post-IC, het dagboek voor morgen’ heeft op het online Health Valley Event ‘de Nationale Zorginnovatieprijs’ de publieksprijs van 5000 euro gewonnen. ‘Post-IC’ is een initiatief van anesthesioloog-intensivist dr. Marc Buise van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis in samenwerking met de Eindhovense non profitorganisatie Games for Health (*).
‘Post-IC, het dagboek voor morgen’ is een digitaal dagboek voor patiënt, familie en verpleegkundigen en dat is zeker in deze coronatijd, met overvolle Intensive Care-afdelingen (IC’s) bijzonder welkom.

Sinds deze afdelingen door de coronacrisis piekuren draaien is het ‘Post-IC dagboek voor morgen’ meer dan ooit nodig. Patiënten die op de IC hebben gelegen, houden namelijk vaak blijvende klachten over aan hun verblijf. Dit staat bekend als het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Voor de patiënt is de opname achteraf vaak een groot zwart gat en dat leidt regelmatig tot zware lichamelijke en mentale klachten. Het bijhouden van een digitaal dagboek kan deze leegte opvullen en bijdragen aan de verwerking van deze periode.
Dit soort papieren dagboeken bestaat al enige tijd op de IC en is de enige wetenschappelijk bewezen methode om PICS te verminderen. In 2018 is Marc Buise, in samenwerking met Games for Health (*) een project gestart om de inzet van dit dagboek te verbeteren. Tijdens de coronacrisis is het bezoek van familie en vrienden op de IC ernstig beperkt, hierdoor is het bijhouden van zo’n fysiek dagboek lastig.

Virtueel dagboek met tekst, foto’s, film- en geluidsfragmenten

Sinds april vorig jaar is dat voor patiënten en families in het Catharina Ziekenhuis een stuk gemakkelijker geworden. Alle families van IC-patiënten in het ziekenhuis kunnen het Post IC-dagboek sinds die tijd gebruiken. Verpleegkundigen vullen het in via de bestaande computers naast de bedden, in een veilige ICT-omgeving. Zorgverleners delen gegevens met familie op afstand en de familie kan op een makkelijke manier met elkaar een virtueel dagboek maken met tekst, foto’s, film- en geluidsfragmenten. Tevens geeft het dagboek links naar informatieve sites. Door bundeling van al deze mogelijkheden kan er direct bij opname op de IC gestart worden met het maken van een dagboek dat voor zowel patiënten als de familie positief kan bijdragen aan het leven na de Intensive Care.

Voor patiënten is het verblijf op de IC achteraf vaak een groot zwart gat.

‘Zorgverzekeraars Nederland’ was zich bewust van het belang van het ‘Post-IC dagboek voor morgen’ en maakte de productie mede mogelijk. Ook de Rabobank heeft er financieel aan bijgedragen. Het Catharina Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland waar het dagboek is ingezet. Ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Isala Klinieken, Erasmus MC en verschillende Santeon-ziekenhuizen gaan het Post-IC dagboek op korte termijn aanbieden.“Onze droom is dat alle IC-patiënten in Nederland gebruik kunnen maken van het Post-IC dagboek voor morgen, zegt initiator Marc Buise. Hij is natuurlijk verguld met de prijs. “We zijn heel blij met die erkenning van het publiek. Het zijn toch de patiënten en zorgverleners die op ons gestemd hebben. Dat toont aan dat we duidelijk in een behoefte voorzien. Voor patiënten is het verblijf op de IC achteraf vaak een groot zwart gat. Dat leidt regelmatig tot zware lichamelijke, cognitieve en mentale klachten. Daar doen we echt wat aan.”

“We hopen dat dit dagboek patiënten en hun naasten meer houvast geeft in deze lastige periode.”

Hoewel hij en Games for Health nog steeds bezig zijn met onderzoek en het perfectioneren van het dagboek, heeft men voor het geld van de prijs een ander doel. Buise: “Samen met de Stichting Family and Patiënt Centered Intensive Care (FCIC) gaan we daar een heel mooie bestemming voor bedenken.” De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, patiëntenorganisatie IC Connect en stichting Family and patient Centered Intensive Care (FCIC) steunen dit initiatief. Marc Buise: “We hopen dat dit dagboek patiënten en hun naasten meer houvast geeft in deze lastige periode.”


(*)
Games for Health Europe Foundation is de professionele gemeenschap op het gebied van toegepaste gezondheidsspellen in Europa en brengt de beste geesten op het gebied van gameontwikkeling en gezondheidszorg samen om speltechnologieën te bevorderen die de gezondheid en de levering van gezondheidszorg verbeteren. Games for Health Europe is een non-profitorganisatie die in 2010 is opgericht door Jurriaan & Sandra van Rijswijk.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten