Primeur voor Vlaanderen: eerste vluchteling behaalt hogeschooldiploma via MaxiPAC-procedure

Voor de Palestijn Umar Badawi wordt maandag 15 maart een grote dag. De vluchteling die zich vijf jaar geleden met zijn gezin in Geel vestigde, wordt dan plechtig geproclameerd als bachelor Sociaal Werk aan de Thomas More-hogeschool. Badawi is de eerste migrant die een diploma behaalt via MaxiPAC, een procedure om elders verworven kwalificaties en competenties te laten meetellen. MaxiPAC vertrekt vanuit de bestaande EVC-procedure, maar dan op maat van vluchtelingen zoals Umar die dankzij zijn vrijstellingen een verkort traject kon volgen. Zijn proclamatie is een primeur voor Vlaanderen.

Kunstenaar en politiek cartoonist Umar Badawi die in 2016 met zijn gezin vanuit Libanon naar België vluchtte is in Geel al een bekend figuur. In 2018 richtte hij er de vzw Refuchanges op, een organisatie die vluchtelingen helpt integreren via culturele projecten zoals theater of dans.

Migranten kunnen met hun niet-Europees en niet-erkend diploma niet altijd op onze arbeidsmarkt terecht. Ze hebben in hun eigen land een diploma hoger onderwijs behaald en vaak ook al werkervaring opgedaan, maar kunnen dat hier niet inzetten. Het is geen pasmunt, het telt niet mee. Zo gaat vaak kostbare kennis en ervaring verloren, zowel voor de nieuwkomer als voor zijn nieuwe samenleving. Het project MaxiPAC wil daar iets aan doen.

Dankzij MaxiPAC kan men nu vrijstellingen voor buiten Europa verworven competenties verkrijgen en via een verkort traject een Vlaams hogeschool- of universiteitsdiploma behalen. MaxiPAC staat voor ‘Maximising Previously Acquired Competences’. Het is dus een specifieke aanpak voor vluchtelingen en niet-EU-burgers van de reeds bestaande EVC-procedure waarmee studenten vrijstellingen kunnen krijgen op basis van Elders Verworven Competenties.

De Palestijnse vluchteling Umar Badawi, is de eerste die via deze MaxiPAC- procedure afstudeert en dit als bachelor Sociaal Werk aan Thomas More. ‘We zetten deze plechtige proclamatie graag in de kijker’, zegt projectmanager Aleidis Devillé, ‘omdat we hopen dat vele hoger onderwijsinstellingen zo geïnspireerd geraken en instappen in deze procedure.’

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten